29.12.2016

Abraham Steenin valmistama pikari

Pikarin sivulla suuri kukka jossa isot lehdet.

Pohjasta jossa näkyy A 2 A.Sten kolmonen poikittain ja joku leima.

Kuka oli Abraham Sten, hopeaseppä. 1781-1795 jotain tietoa on, olisiko hän Pietarsaaresta. Tämä pikku pikari on Hartolan alueelta.

amanuenssi Satu Frondelius, historian kokoelmat vastaa:

Abraham Steen oli Pietarsaaressa toiminut kulta- ja hopeaseppä. Steen syntyi Pedersöressä vuonna 1751 ja oli opissa hopeaseppä Anders Tidströmillä Vaasassa vuosina 1775-1780. Steen hyväksyttiin hopeaseppämestariksi Pietarsaareen vuonna 1781. Steen työskenteli Pietarsaaressa kuolemaansa, eli 13.2.1795 asti. Hänen leimaamiaan hopeasepäntöitä on siis vuosilta 1781-1795. Steen oli naimisissa Birgitta Sophia Wunschin kanssa, joka jatkoi edesmenneen miehensä verstaan toimintaa aluksi kahden kisällin kanssa, kunnes meni uusiin naimisiin kultaseppä Joachim Silfverklothin kanssa vuoden 1796 lopussa.

Pikarissanne olevat leimat kertovat että kyseessä tosiaan on Steenin valmistama esine, hänen mestarinleimansa on esineessä oleva leima A.STEN. Kolmoselta näyttävä leima on itse asiassa Ruotsin valtakunnan leima eli kolme kruunua, yksi kruunuista on vain kulunut pois tai esine on alunperin leimattu hieman huolimattomasti. A2 on vuosilema, josta näkee että esine on valmistettu 1783. Neljäs leima on Pietarsaaren kaupunkileima, joka näyttää S-kirjaimelta jonka poikki kulkee pystysuora viiva.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia