12.6.2017

Luumäen pujotuspeitto

Hei. Haluaisin tietoja kuvassani olevasta Luumäen ryijystä jonka perin luumäkeläissyntyiseltä isältäni. Muistikuvani mukaan hänen serkkunsa olisi kutonut sen. Näin netissä samanlaisen mutten mitään tietoa siitä onko niitä useampikin vaan onko ne 2 isäni sukulaisen tekemät ainoat 2.

Amanuenssi Sari Tauriainen, kansatieteen kokoelmat vastaa:

Lähettämänne kuvan perusteella sanoisin, että kyseessä ei kuitenkaan ole ryijy vaan kuvatäkki eli pujotuspeitto. Ryijyt ovat nukkapintaisia, ja tiedän tekstiilinne näyttää kuitenkin melko sileältä. Löysin kuvakokoelmien sivuilta tuon kuvan johon viittasitte ja pyysin kuvakokoelmia korjaamaan ryijyn nimen kuvatäkiksi. Tuo netistä löytynyt Luumäen kuvatäkki on valokuvaaja Pietisen vuonna 1932 kuvaama, joten ilmeisesti samanlaisia kuvatäkkejä on siis olemassa muitakin kuin nuo teidän sukulaisen kutomat kuvatäkit. Kansallismuseon kokoelmissa on myös muutama ryijy Luumäeltä.

Kommentit (3)

Simo Pätäri kommentoi:

Kyseessä on Luumäen kuvatäkki Pätärin suvun malli jota pidetään Luumäen kuvatäkeistä kaikkein kauneinpana. Sen on suunnitellut kutoja Anna Pätärin os. Liiri äiti. Presidentti Svinhufvud teetätti Annalla samaisen kuvätäkin Ruotsin kuninkaalle häälahjaksi. Tarinan mukaan myös Urho Kekkonen hankki vaimolleen Sylville ko. kuvatäkin lahjaksi. Sylvi oli jossain näyttelyssä tai vastaavassa nähnyt ko kuvatäkin ja todennut:"onpas siinä synkkä "ryijy". Hän oli hetken kuluttua palannut takaisin ja sanonut haluavansa tuollaisen. Anna kutoi näitä ryijyjä ikansä Ne ovat levinneet ympäri maailmaa aina Australiaa myöten. Aikonaan radiopersoona Niilo Ihamäki teki Annan kutomisesta ja haastattelusta radio-ohjelman.

Anonyymi kommentoi:

Mummoni oli Luumäeltä ja kaikille hänen tyttärilleen tehtiin kyseinen kuvatäkki ja meille naispuoleisille serkuillekin äitini serkku kutoi niitä pikkuhiljaa. Itse sain mummoni kuvatäkin mummon kuoltua. Minäkin olen kuullut, että kyseinen kuvatäkki olisi myös Ruotsin hovissa

Milja Kivinen kommentoi:

Erinomaista tietoa, kiitos. Minulla sellainen, hienoa kudontatyötä, kuvioiltaan hyvin kaunis.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia