31.1.2017

Salibandy

Kuinka vanha laji salibandy on ja minkälainen maila oli alussa?

intendentti Riitta Forsman vastaa:

Salibandy lajina on suhteellisen nuori, mutta harrastajamääriltään erittäin suosittu laji. Se on saanut vaikutteita useasta mailapelistä kuten maahockeysta, jääpallosta ja jääkiekosta. Alankomaissa on vahva maahockey-kulttuuri ja lajin kevyemmässä versiossa käytetään muovisia mailoja. Ruotsalaiset opiskelijat tutustuivat 1960-luvun lopulla tähän lajiin ja toivat sen mukanaan Ruotsiin. Varsinaisen salibandyn syntymaana voidaan pitää siis Ruotsia, jossa lajia kehitettiin voimakkaasti. Maailman ensimmäinen salibandyseura perustettiin 1979 ja sen nimeksi tuli Sala IBK. Vuonna 1981 laji sai oman järjestön (Svenska Innebandyförbundet). Ensimmäiset salibandymailat olivat samankaltaisia kuin nykypäivänkin mailat eli ne ovat suoralapaisia ja valmistetaan muovista.

Tietoa lajista löytyy esimerkiksi kirjoista Urheilulajien synty (Juha Kanerva ja Vesa Tikander) ja Salibandy-kirja (Mika Kulju ja Kristian Sundqvist)

Asiasanat: salibandy

Kommentit (1)

Erikoistutkija Kalle Rantala kommentoi:

Mailat olivat kuitenkin suoralapaisia ja varsi oli aikuisilla tyypillisesti hieman nykyistä lyhyempi. Lapa oli ja on edelleen polyeteeniä, eli käytännössä muovia. Ensimmäisten mailojen varsi oli eri tavoin vahvistettua muovia. Myöhemmin, lajin kasvun ja teknologian kehityksen myötä, myös mailojen tuotekehitys lisääntyi. Mailojen varsia ryhdyttiin valmistamaan hiili- ja lasikuitujen seoksesta ja muovisiin lapoihin tehtiin erilaisia käyristyksiä ja kärjen muotoiluja.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia