10.5.2017

Kuka on kuvassa?

Valokuvaamo A. J. Pesonen, Lohja / Salo, 1920-luku. Keitä kuvassa on?

Valokuvaamo A. J. Pesonen, Lohja, 1900-luvun alku. Nuohoojat ryhmäkuvassa.

Salon Uusi Walokuvaamo, 1990-luvun alku. Kuka on kuvassa?

Onko mahdollista saada tietää, ketkä oheisissa kuvissa ovat?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvattujen henkilöiden tunnistus on yksi kysytyimpiä aiheitamme, mutta valitettavasti se on myös aihe, jossa useimmiten joudumme tuottamaan pettymyksen. Ellei kuvien mukana ole tietoja kuvatuista henkilöistä, on mahdollista, ettei niitä ole säilynyt missään muuallakaan. Joskushan kuvien taakse tai kuvapuolellekin on kirjoitettu kuvatun nimi; näissä kuvissasi ei liene kääntöpuolellakaan mitään johtolangaksi kelpaavia merkintöjä? Joissakin tapauksissa kuvien tilaajan - joka ei toki välttämättä aina ole kuvassa olija - nimi saattaa löytyä kuvaamon asiakasrekisteristä, mutta useimpien toimintansa lopettaneiden kuvaamojen rekisterit ja arkistot ovat kadonneet.

Jotain kuitenkin voidaan päätellä kuvista itsestään. Kolmen miehen ryhmäkuvassa poseeraavat nuohoojat työvaatteissaan ja työvälineineen - ehkä jopa hieman nokisina. Kahden ystävyksen kuvan takimmaisessa miehessä ja yksin poseeraavassa hattupäisessä nuorukaisessa olen näkevinäni yhdennäköisyyttä; kenties kyseessä voisivat olla saman perheen jäsenet ellei jopa sama henkilö. Vaatteet tosin kertovat hyvin erilaisista elämäntilanteista. Rennon hattupään hieman kulunutta asua merimiesmallisine kauluksineen en suoralta kädeltä tunnista, mutta se liittynee hänen ammattiinsa.

Kuvien ajoittamisessa käännyin Kuka kuvasi? -verkkopalvelumme ja sen taustalla olevien kuvaaja- ja kuvaamotietokantojemme puoleen. Tietojemme mukaan lohjalainen Pesosen kuvaamo avasi Salon toimipisteensä vuoden 1920 paikkeilla, joten ystävysten kuva, jonka alareunassa kuvaamon kotipaikoiksi mainitaan sekä Lohja että Salo, on aikaisintaan 1920-luvulta. Paljon uudemmaksikaan en sitä arvioisi. Nokikolarit sen sijaan on kuvattu Lohjalla aikaisintaan vuonna 1908, jolloin A.J. eli Aali Johan Pesonen tiettävästi perusti ensimmäisen kuvaamonsa.
 
Salon Uusi Valokuvaamo puolestaan perustettiin 1904. Sen perustaja, valokuvaaja Paula Axelsson rakennutti valokuvaamoa varten oman puutalon, johon tehtiin valaistuksen kannalta tarpeellinen ikkunaseinä ja lasikattoinen studio, joista siivilöityi pehmeästi muotoileva valo. Vuonna 1906 Paula Axelsson möi Salon Uuden Valokuvaamon Edith ja Hildur Margaretha Lindhille, jotka jatkoivat kuvaamon toimintaa vuoteen 1935.

Kuvista voisit kysyä myös seudun paikallismuseoista, joilla saattaa olla paitsi paikallisiin asukkaisiin ja ammattiryhmiin, myös itse kuvaamoihin liittyvää aineistoa ja tietoa. Salon Uuden Valokuvaamon kuvastoa on jonkin verran Museoviraston ja Turun museokeskuksen kuva-arkistoissa ja mahdollisesti myös Salon historiallisessa museossa. Lohjan museolla taas on runsaasti A.J. Pesosen valokuvia lohjalaisista henkilöistä ja tapahtumista.

Suomeen on myös hiljattain perustettu yhdistys Kuvassa - valokuvia suomalaisista ry / fotografier av finländare rf, joka kartuttaa omaa valokuva-arkistoa juuri tästä tunnistamisen näkökulmasta. Yhdistys kerää ja julkaisee yli sata vuotta sitten otettuja valokuvia suomalaisista ja liittää niihin henkilöiden nimet aina kun ne ovat tiedossa. Yhdistyksen kuvat ovat esillä verkossa Flickrissä.

Onnea jatkoetsintöihin!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia