3.7.2019

Valokuvaamo Pengerkatu 27

Mikä valokuvaamo on ollut Pengerkatu 27:ssä ehkä 1950-tai 1960 -luvulla, ja ketkä olleet sen kuvaajia? Relavus? Minkälainen valokuvaamo tämä oli?

tutkija Yki Hytönen vastaa:

Kiitos tiedustelusta! Hieman valaistusta hakemaasi valokuvaamoon löytyi kyllä. Vastauksen tiedot on kerätty yhdistelemällä tietoja, jotka on saatu vanhoista puhelinluetteloista, kaupunginmuseon omasta kokoelmahallintajärjestelmästä sekä FINNA-tietokannasta. Niiden perusteella voidaan sanoa seuraavaa.  

Kyseessä on valokuvaamo Relavuo. Nimi Relavuo esiintyy vuodesta 1946 lähtien muodoissa Kuva-Relavuo, Kuva Relavuo ja valokuvaamo Relavuo hieman riippuen siitä, mistä lähteistä tieto löytyy. Joidenkin hajatietojen perusteella on ajateltavissa, että Relavuo-niminen valokuvaaja on toiminut jo 1930-luvulla, mutta ainakin vuodesta 1945. Jos kyse on samasta henkilöstä, hän näyttäisi toimineen ensin ilman omaa liikettä, mahdollisesti muiden palveluksessa ja on perustanut viime sotien jälkeen oman studionsa.
Relavuon kuvaamo toimi kaupunginmuseolla käytettävissä olevien tietojen mukaan sotien jälkeen ensin Fleminginkatu 17A:ssa ainakin vuoteen 1948. Tässä osoitteessa toiminta on alkanut aikaisintaan vuonna 1946. Meidän tiedoissamme osoite Pengerkatu 27C näkyy ensimmäisen kerran vuodelta 1951, mutta kuvaamoon sijaintia vuosina 1949-1950 emme voi vahvistaa. Pengerkadulla Relavuon studio toimi sitten aina vuoteen 1978. Ainakin vielä tälle vuodelle se on merkitty puhelinluetteloon. Mitään tarkempia kuvaajan nimitietoja ei luettelosta löydy. Sen paremmin mitään pitkälle meneviä päätelmiä kuvaamon mahdollisista erikoistumisaloista ei voi kerätyn tiedon pohjalta tehdä.

Yleisenä ongelmana vanhoja valokuvaamoja koskevan tiedon suhteen on, että toiminnan lakattua valokuvaamojen arkistot, niin valokuva-aineistot kuin asiakirja-aineistot, ovat hyvin usein tuhoutuneet tai vain siirretty esimerkiksi kaatopaikalle. Kuvaamojen arkistoja on säilynyt hyvin sattumanvaraisesti. Säilyneet arkistot ovat lähinnä olleet joillekin suurille, huomattaville, pitkään toimineille kuvaamoille kuuluneita kokonaisuuksia. Relavuon kohdalla on puolestaan hyvin mahdollisesti ollut kyse yksittäisen valokuvaajan pienestä studiosta. Lisäksi arkistoaineiston säilymiseen on vaikuttanut esimerkiksi valokuvausta kohtaan virinnyt laajempi kiinnostus, joka on lisääntynyt toden teolla vasta viime vuosikymmeninä.

Kommentit (3)

Elina Heikka kommentoi:

Hei, lisätietoa löytyy Suomen valokuvataiteen museon Kuka kuvasi -verkkopalvelusta. Kuva-Relavuon omistaja on ollut valokuvaaja Martin Wuorela (Vuorela). ks. http://kukakuvasi.valokuvataiteenmuseo.fi/tietuekortti/valokuvaaja/3220

Seppo Reinikainen kommentoi:

Hei, Kuva Relavuolla oli Pengerkadun myymälän lisäksi myös myymälä Runeberginkadulla Töölöössä. Pengerkadulla kehitettiin mv. filmit, mutta värikuvat Relavuo teetti pääkaupungin isoissa valokuvayrityksissä. Työskentelin kesällä 1954 koulujen kesälomalla Kuva Relavuolla fillaritsupparina eli polkupyörälähettinä. Muistaakseni valokuvaaja M.Vuorela kuvasi urheilukilpailuja ja etenkin ampumakilpailuja. Minulla on sellainen käsitys, että hän toimi kuvaajana myös puolustusvoimissa sodan aikana.

Markku Wuorela kommentoi:

Hei ! Kuva Relavuo oli setäni ja samalla kummisetäni Martin Wuorelan (Vuorela) valokuvaamo Pengerkadulla. Hän pyöritti sitä vaimonsa Maijan kanssa. Asuivat puu-Käpylässä. Vietin Pengerkadulla paljon aikaa lapsuudessa. Kun lopetin kansakoulun keväällä 1962 pääsin kummisetäni firmaan kesähommiin. Kuivasin kuvia ja pussitin niitä talon kellarissa olevassa labrassa, setä teki negoista kopioita asiakkaiden tilauksen mukaan. Vaimonsa Maija hoiti kaduntason myymälää. Sunnuntaisin sain olla myymälässä tiskin takana myymässä lähinnä filmejä, itä-Agfaa, länsi-Agfaa (kallista) ja itä-saksalaista Orwo filmiä. Setä oli studion puolella ottamassa esim. hääkuvia ja rippikuvia. Värifilmit kehitettiin talon ulkopuolella. Vien filmirullia postiin värilabraan lähetettäväksi ja hain postista valmiit kuvat jotka sitten asiakkaat noutivat Kuva Relavuosta. Myös paljon oli yhteistyötä Pohjois Espalla olevan hienon valokuvausliikkeen Foto Bögelundin kanssa. Sinne ajelin raitiovaunulla Relavuon asioita toimittamaan. Isäni Teodor Valdemar Wuorela ja setäni Martin Wuorela olivat sodan aikana TK-kuvaajia myös rintamalla. Heidän sodanaikaisia kuviaan löytty helposti Sotamuseon SA-kuva kokoelmasta netistäkin. Aikaisemmin heillä oli yhdessä valokuvaamo PanFoto Mannerheimintie 42'ssa. Sielläkin taaperona pyörin. Isä ja setä olivat myös mukana Olympiakuva toiminnassa joka oli v 1952 Helsingin Olympiakisojen virallinen valokuvaaja. Siellä oli myös monia muita tunnettuja suomalaisia kuvaajia. Kuvia levisi sitä kautta lehtien käyttöön ympäri maailman. Oi niitä aikoja !

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia