9.3.2020

Auroran sairaalan parvekkeet

Löysin osoitteesta helsinkikuvia.fi kuvan Helsingin Kulkutautisairaalasta eli nykyisestä Auroran sairaalasta. Tekijätiedoissa on vuosiluku 1950. Kuvassa rakennuksessa 7 on parvekkeet, mutta nykyään parvekkeita ei ole. Sen sijaan parvekkeet ovat nykyään rakennuksessa 6, mutta kuvassa niitä ei näy. Missä vaiheessa parvekkeet on purettu tai muutettu ja miksi.

Sanna Granbacka vastaa:

Rakennus 7 (kuvassa vasemmassa reunassa) on alun perin Tuhkarokkopaviljonki. Se on valmistunut 1910-14 ja kuuluu paviljonkisairaalan (kulkutautisairaalan erillisrakennukset) perustamisvaiheen symmetriseen asemakaavakokonaisuuteen.

Rakennukseen 7 on tehty parvekelaajennus rakennuksen länsipäätyyn v. 1933. Peruskorjauksen yhteydessä v. 1989 päätyparvekkeet on muutettu sisätilaksi. Itäpäädyssä on alkuperäiset, kevyet parvekkeet kierreportaineen.

Rakennus 6 (kuvassa savupiipun takana) kuuluu myös perustamisvaiheen kokonaisuuteen ja se on valmistunut 1910-14. Rakennus oli alun perin varapaviljonki/ lavantautipaviljonki. Rakennuspiirustusten mukaan länsipäädyn alkuperäiset kevyet parvekkeet on korvattu rakennuksen päädyn levyisillä, terassimaisilla parvekkeilla 1957. Tarttuvien tautien sairaalapaviljonkien parvekkeet oli tarkoitettu potilaiden omaisille vierailuja varten.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia