7.5.2020

Iso lasipullo Elannon korissa

Suurikokoinen lasipullo puukorissaan.

Puukorin sisäpuolella on tekstiä.

Löysin ladon ylisiltä vanhan, puukorissa olevan suuren, kirkkaan lasipullon. Lasipullo on patenttikorkillinen ja puisessa korissa lukee ELANTO. En ole mistään löytänyt kuvaa vastaavasta yhdistelmästä. Pullossa ei ole mitään merkintöjä, ja se on 450 mm korkea. Puukehikon ulkomitat ovat noin 260 x 260 x 370 mm. Kuinka vanha esine on ja mihin sitä on käytetty?

Elina Kallio vastaa:

Sanonta 'leviää kuin Elanto' sopii tähänkin. Elannon laajasta tuotevalikoimasta on nimittäin runsaasti esimerkkejä Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa. 

Kokoelmissamme on myös useampia vastaavia patenttikorkillisia lasipulloja, joko kirkasta tai vihreää lasia, joilla on puinen kori. Joidenkin pullojen patenttikorkissa lukee Elanto tai on Elannon logo, mikä helpottaa ajoittamista. Vanhimmat pullot ovat 1920-luvulta. Kaikissa korkeissa ei ole mitään merkintöjä. Pullot ovat pääsääntöisesti kalja- eli mallasjuomapulloja. 

Kahdessa pullossa on samalainen puinen kehikko, jossa lukee ELANTO ja sisäpuolen laudoissa on luettavissa teksti PESOL. Pesol oli yleispesuaine, jota OTK eli Osuustukkukauppa valmisti. Elanto puolestaan oli yksi OTK:n muodostaneista osuuskunnista ja molemmilla oli tuotantolaitoksia Helsingin Sörnäisissä. Kehikossa on siis todennäköisesti hyödynnetty Pesol-pullojen kehikoista syystä tai toisesta ylijäänyttä materiaalia. FINNA-hakupalvelussa finna.fi on esimerkiksi Työväenarkiston kokoelmiin kuuluvia valokuvia Pesolin valmistuksesta OTK:n tehtaalla. En ole löytänyt julkaistua tietoa siitä, koska Pesolin valmistus on alkanut enkä osaa siksi ajoittaa pulloa ja koria tarkasti. Todennäköisesti ne ovat 1940-50-luvulta. 

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Itselläni on vastaavanlainen pullo, vihreää lasia, puukorissa. Korkissa logo "JJ" ja teksti Jyväskylän Juomatehdas. Myös pullon hartiassa kohokirjaimilla teksti: JYVÄS JJ KYLÄ. Logo JJ ympyrässä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia