21.7.2022

Peltiämpärien käyttö ja valmistus

Milloin eli minä vuonna Suomessa ryhdyttiin käyttämään ja valmistamaan peltiämpäreitä, jollaisia monista museokokoelmistakin löytyy?

tutkija Satu Rantala vastaa:

Tarkkaa alkamisvuotta peltisankojen käytölle ja valmistukselle Suomessa on vaikea määrittää. Niitä on voitu tehdä käsityönä kotona tai ammattimaisesti läkkiseppien toimesta siitä lähtien, kun sopivaa materiaalia on ollut saatavilla. Huokeita peltimateriaaleja kehitettiin aluksi kattojen pellittämiseen, mikä yleistyi vasta 1800-luvun puolivälissä, kun rautapellin ruosteenkestävyyttä saatiin parannettua galvanoinnin myötä. 

Suomessa peltisankojen tehdasmainen valmistus ja käyttö alkoi siis vasta 1800-luvun loppupuolella metalliteollisuuden koneistumisen myötä ja ne yleistyivät 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Silloin ämpäreitä alkoivat laajamittaisesti valmistaa metallituotetehtaat kuten Galvanoimis Oy, G. W. Sohlberg ja Kellokosken Tehdas Oy ja vähän myöhemmin 1920-luvulla mm. Oy Aluminitehdas Ab ja Peltiteos Oy. Esimerkkinä Galvanoimis Osakeyhtiön sinkityt peltisangot vuoden 1938 hintaluettelossa https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/345555?page=3 Kansalliskirjaston pienpainatekokoelmassa. 

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia