Kysy museolta! Helsingin kaupunginmuseo vastaa kysymyksiisi Helsingin historiasta sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon aikana. Kesällä tulleisiin kysymyksiin vastaamme viimeistään elokuussa. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Villa Sebastianin aikaisempi käyttö
Hei, Kivelän seniorikeskuksen rakennus Villa Sebastian Pohjoinen Hesperiankatu 27. Mitä kaikkea tässä vanhassa puutalossa on ollut? Nykyään rakennuksessa on muistisairaiden osasto (äitini on ympärivuorokautisessa hoidossa tässä rakennuksessa). Siksi talon historia kiinnostaa minua. Huoneet ovat korkeat, joten oletan että rakennus on ollut sairaalana?? Entä mitä muuta?
tutkija Sanna Granbacka vastaa:
Kivelän sairaalan alueen historia on monikerroksinen. Hallinnollisesti alueen kehitys alkoi seurakuntien vastuulla olleesta "vaivaishuollosta", joka myöhemmin siirtyi kaupungin vaivaishallinnon (köyhäinhoidon) alaisuuteen. Alueella hoidettiin terveystoimen, sosiaalitoimen ja vankeinhoitolaitoksen, mutta myös seurakunnan velvoitteita. 1912 alueelle perustettiin Kivelän sairaala.
1870-luvulla vaivaistalo päätettiin sijoittaa Edesviikeniin (Taivallahti) Edetin huvilatontille. Tontti oli laajempi kuin nykyinen Kivelän sairaala, tontti ulottui merenrantaan asti. Myöhemmin uudet katuvedot (Mechelininkatu, Hesperiankatu) ja muut asemakaavamuutokset ovat supistaneet tonttia. Köyhäintalon alkuperäiset rakennukset on pääosin purettu.
Vaivaistalon yhteyteen päätettiin sijoittaa työlaitos, jossa pakkotyöhön määrätyt voisivat suorittaa rangaistuksensa. Rakennus valmistui 1889 ja sen suunnitteli Sebastian Gripenberg.
Edesvikin köyhäintalo muutti 1900-luvun alussa Koskelaan, koska tilat alkoivat käydä ahtaiksi. Köyhäintalon yhteydessä ollut lasaretti jatkoi toimintaansa alueella, koska sairaalatoiminta oli riippuvainen keskeisestä sijainnista Töölössä. 1912 Kivelän alue päätettiin muuttaa sairaalaksi. Huonokuntoisia rakennuksia purettiin ja uusia rakennettiin (pesulaitos ja keittiö). Alueelle on myöhempinä vuosikymmeninä rakennettu lisää sairaalarakennuksia, ja alue on hyvin kerroksellinen.
Sebastian Gripenbergin suunnittelema rakennus on suojeltu asemakaavassa korkeimmalla suojelumääräyksellä sr-1: rakennusta ei saa rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana purkaa.
Villa Sebastian oli siis alun perin köyhäinhoidon työlaitos. Sairaalakäytön (1912-) yksityiskohdista en löytänyt tietoja. Rakennuksen historia köyhäinhoitolaitoksesta sairaalaksi ja nyt muistisairaiden hoitokodiksi kertoo yhtenäistä tarinaa, rakennus on ollut sosiaalitoimen käytössä koko olemassaolonsa ajan.
Wikipediassa on Kivelän sairaalan historiasta kertova artikkeli: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kivel%C3%A4n_sairaala
jossa on käytetty lähteenä teosta:
Ihatsu, Sanna & Lehtonen, Riitta & Piha, Heikki & Seitsalo, Seppo Terveisiä sairaalasta : postikortit kertovat pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta
Tämä teos löytyy helposti esim. kunnallisesta kirjastosta.
Toivottavasti näistä tiedoista on hyötyä.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys