12.7.2024

Milloin torikauppa aloitettiin Töölöntorilla?

Hei, Kirjoitan As Oy Töölönkatu 19:n 100-vuotishistoriikkia, ja työssäni on noussut esiin kysymys: milloin torikauppa aloitettiin Töölöntorilla? En ole löytänyt tähän vastausta, ainakin helsinkikuvia.fi-palvelun perusteella vaikuttaa siltä, että vielä 1930-luvun loppupuolella tori oli aivan autio. Ystävällisin terveisin Anssi Rantanen 040 565 4799 anssierantanen@gmail.com

tutkija Tapio Juutinen vastaa:

Kiitos kysymyksestä. Torikaupan alkamisesta Töölöntorilla löytyy lähteistä aavistuksen ristiriitaisia vastauksia.

Teos "Kaupunkilaisten Helsinki - Helsingin historia vuodesta 1945" (Anna-Maria Åström ja Laura Kolbe, SKS 2016) mainitsee (s. 183) säännöllistä torikauppaa olleen jo sotien välisestä ajasta, vuodesta 1928 lähtien (eli ajankohdasta, jolloin tori perustettiin).

Toisaalta Uusi Suomi kirjoittaa 10.10.1934 puutarhatuotteiden tukku- ja vähittäiskaupasta ja mainitsee Töölöntorin tasoitustyön olleen jo valmis, mutta päätöstä sen käyttämisestä ruokatavaran myyntiin ei ollut vielä tehty. Kaupungin kiinteistötoimistossa oli tekstin mukaan herännyt epäilys josko kaupan kävisi samoin kuin Hietalahdentorilla - että asukkaat pistäytyisivät yhä vanhasta tottumuksesta asioimassa Kauppatorilla.

Lopulta Helsingin kaupungin historian viides osa (1967) ja sen kolmas nide kertoo sivulla 250 torikaupan mainitussa paikassa alkaneen vasta vuonna 1941. Lähteeksi teos tarjoaa Kertomuksen Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta vuodelta 1940 (s. 53):
"Kaupunginvaltuusto päätti oikeuttaa kiinteistölautakunnan järjestämään Töölöntorille elintarvikkeiden ja elävien kasvien torikaupan tammikuun 1 p:stä 1941 alkaen valtuuston aikoinaan Kauppatorin kaupassa noudatettaviksi vahvistamien periaatteiden mukaisesti".

Lähteistä ei saa täysin yksiselitteistä kuvaa torikaupan alkamisesta, mutta toivottavasti nämä poiminnat kuitenkin auttavat tutkimuksissa eteenpäin.

Asiasanat: Torit, Töölö

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia