16.10.2017
Question

Bussiyhteys Helsingin keskustasta Herttoniemeen 1920-luvulla

Hei! Haluaisin tietää, oliko Helsingin keskustasta bussiyhteys Herttoniemeen 1920-luvulla. Käsittääkseni erilaiset yksityiset liikennöitsijät ajoivat joitakin reittejä ennen kuin kaupunki aloitti linja-autoliikenteen? Ilmeisesti Herttoniemessä oli myös huviloita ja asutusta (sekä tietysti kartano) 1900-luvun alussa, joten kysyntääkin liikenteelle olisi ehkä voinut olla? Myös muut 1920-luvun bussireitit kiinnostaisivat, jos niistä löytyy tietoa!

Answer

Sanna Granbacka vastaa:

Sörnäisten ja Kulosaaren välille rakennettiin puusilta 1919, Kulosaaren ja Herttoniemen välille silta valmistui 1915. Tätä ennen oli Kulosaaren huvilakaupungin ja Helsingin keskustan välillä kuljettu raitiovaunulla. Liikenne alkoi v. 1910 ja raitiovaunu siirrettiin lautalla Sörnäisistä Kulosaareen. Myös vakituinen lauttalinja kulki Kulosaaresta Kauppatorille.

1920-luvulla tiet olivat vielä mäkisiä ja mutkaisia ja lähinnä hevosvaunuilla kuljettavissa.

Ensimmäiset linja-autoliikennekokeilut tehtiin itsenäisyyden alkuvuosien pulakauden jälkeen. Ensimmäiset maaseutulinjat aloittivat 1920. Kaupungissa liikenneluvat myönsi maistraatti. Paikallisliikenne ja eri paikkakuntien välinen liikenne erotettiin 1926.

1920-luvulla käynnistettiin useita omnibus-linjoja, esim. Haagaan, Käpylään, Vanhakaupunkiin ja Malmille.

1930-luvulla linja-autoliikenne lisääntyi merkittävästi. 1930-luvun lopulla hoiti Oy Liikenne Ab linjaa: Helsinki – Kulosaari – Vartiokylä.

Erityistä mainintaa Herttoniemen bussilinjasta en löytänyt.

Timo Herrasen teoksesta: ”Hevosomnibusseista metroon”, Helsingin kaupungin julkaisuja 39, löytyi em. tiedot. Teoksen saa helposti kunnallisesta kirjastosta. Teoksesta löytyy yksityiskohtaista tietoa Helsingin seudun joukkoliikenteen käynnistymisestä ja varhaisesta toiminnasta.

 

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next