3.11.2017
Question

Tölö sjukhus 1835

Hei! Kulttuuritehdas Korjaamolla Töölönkatu 51 a-b on ikkunoissa jotain lasimaalauksia vanhoista Helsingin kartoista. Yksi kuva kiinnitti huomiota siinä oli kuvattu Töölön alue (siinä paikalla missä oli Töölön vanha kirjasto se joka purettiin 1969) kuvassa luki Tölö sjukhus 1835. Muistan lukeneeni että purettu vanha kirjasto oli palvellut aikanaan apteekkina ja oli Töölön vanhin rakennus 1700-luvulta. Onko siinä apteekin lähellä ollut todella sairaala?Luin kirjan Helsingin kaupungin sairaalalaitoksen historia vuodelta.1967 eikä siinä mainittu, että siinä olisi ollut ainakaan kaupunginsairaalaa?Muut puretut sairaalathan ovat Koleraparakki 1940-luvun puolessavälissä ja Kammion mielisairaala 1962 ? Onko tietoa saatavilla? Kiitos!

Answer

Sari Saresto vastaa:

Töölön vanhan kirjaston paikalla, nykyisen Mannerheimintie 48–50, kohdalla todella oli ennen sotilasapteekki. Apteekki muutti Tilkan sotilassairaalan yhteyteen 1930-luvulla kirjaston muutettua sen tiloihin. Kivirakennus purettiin myöhemmin hotelli Hesperian, nykyisen Crowne Plazan, tieltä.

1835 Helsingissä ei vielä ole ollut kunnallista sairaanhoitoa, eli ei myöskään kaupunginsairaalaa. Ensimmäinen pysyvä kaupunginsairaala on perustettu vuonna 1886 Lapinlahdenkadulle myöhemmän Marian sairaalan paikalle. Mainitsemasi Koleraparkki aloitti toimintansa 1892 ja Kammion mielisairaala 1891.

Töölö on kuitenkin tunnettu alueena, jossa on harjoitettu jonkinlaista sairaanhoito- ja köyhäinaputoimintaa jo ennen kunnallisen sairaanhoidon ja valtion sairaaloiden syntyä. Vaivaistalona tunnettu paikka toimi myöhemmän Kivelän sairaalan alueella jo vuonna 1830. Terveyslautakunnan perustamisen jälkeen vuonna 1875 paikalla alkoi toimia kunnallinen Edesvikin köyhäintalo. Vuonna 1912 alueelle kasvoi Kivelän sairaala. Todennäköisesti mainitsemassasi kartassa Tölö sjukhus on siis tarkoittanut edellä mainittua Vaivaistaloa.

MERI-MAARIA KIIANMAA

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next