8.11.2017
Question

Kumpulan puistotalot

Mitä Kumpulan kampuksen alueella oli ennen? Minulla on muistikuva, että olisin lapsena (1960-luvulla) kyläillyt jonkun kaverini luona Kumpulassa. Muistini mukaan hän asui Kustaa Vaasantien vasemmalla (keskustasta päin tultaessa) puolella. Onko siinä rinteessä ollut parakkimaisia, heppoisen oloisia taloja?

Answer

Sari Saresto vastaa:

Kumpulan kampuksen nykyisellä alueella, Kumpulanmäellä, sijaitsivat niin sanotut Kumpulan puistotalot. Alue oli huonomaineinen, sitä pidettiin levottomana ja siellä harjoitettiin myös pimeän pullon kauppaa. Puistotalot olivat Ruotsista sotien jälkeen lahjaksi saatuja parakkiasumuksia. Alue kulki asukkaiden suussa pikemminkin nimellä Toukolanmäki, ja taloja kutsuttiin Toukolan puistotaloiksi tai Toukolan parakeiksi. Asunnot olivat tilapäisiksi suunniteltuja hätäasuntoja ja ne rakennettiin nopeasti sotien jälkeen. Viimeisinä vuosinaan ne olivatkin jo todella huonokuntoisia. Käytöstä talot poistuivat 70-luvulla ja suurin osa purettiin vuosien 1974–75 aikana. Nykyisellä kampusalueella ei näy enää merkkejä menneestä.

 

 

MERI-MAARIA KIIANMAA

CommentKommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Lapsuuteni Toukolanmäellä asuneena en tunnista huonomaineisuutta. Siellä asui paljon lapsiperheitä ja evakkojakin. Elämä oli päinvastoin yhteisöllistä. Joukkoon tietenkin mahtui trokareitakin. Poliisien käynnit olivat harvinaisia. Toukolassa oli oma alakoulu josta sitten siirryttiin kolmannelle luokalle joko Vallilan tai Käpylän kouluihin. Kun uusi koulu Vallilaan Mäkelänkadun varteen saatiin valmiiksi niin sitten siirryttiin sinne. Sen koulun perustuksethan olivat valmistuneet ennen sotia mutta rakentamatta jäi. Minulla on vain hyviä muistoja Toukolanmäestä. Tosin siellä oli ulkovessat ja kantovesi mutta luontoa oli yllin kyllin talojen välissä lasten leikkiä. Myös oli saunarakennus ja usempi vesipiste "kaivo". Leikkikenttä joka talvella jäädytettiin luistinradaksi. Perheeni asui siellä n. vv 1947-57. Meitä oli viisi henkeä. Ensin Mustikkatiellä ja sitten Kirsikkatiellä. Mainittakoon että Arabian keramiikkataiteilija Inkeri Leivo ja taiteijaprofessori, valokuvaaja Seppo Saves ovat myös Toukolanmäen kasvatteja. Veljestäni tuli fil.tri, professori ja sisarestani Hels.kaup. kanslisti. Minusta libristi. mainoshoitaja (MAT). Oikeita ihmisiä meistä kasvoi enkä tosiaan tunnista huonomaineisuutta. Ellei sitten tarkoiteta ihan loppuaikojen asukkeja. Heistä en mene takuuseen.

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next