2.1.2019

Lundqvistin liiketalon majolikalaattakuvat

Onko teillä tietoa Aleksanterinkatu 13 Lundqvistin liiketalon julkisivussa olevasta koiraa (venäjänvinttikoira?) kuvaavasta (keramiikka?) teoksesta?

Petteri Kummala vastaa:

Lundqvistin liiketalon (Aleksi 13) laattakuvateoksista ei valitettavasti ole täsmällisempää tietoa. Rakennusta esiteltiin sen valmistumisen tienoilla 1900-luvun alussa alan lehdistössä, mutta majolikalaattakuvien alkuperäistä, suunnittelijasta tai tarinasta ei ole mitään mainintaa. 

Elina Standertskjöld esittää kirjassaan Arkkitehtuurimme vuosikymmenet 1900-1920, että Lundqvistin talon majolikalaattakuvien tekijää ei tiedetä. Hän arvelee, että kuvat voisivat olla tuontitavaraa Belgiasta, josta rakennuksen alkuperäiset ikkunat ja sisätilojen marmorit  tilattiin. Tiedustelemasi kuvan aiheena on kaksi henkilöä, joista toisella on tosiaan venäjänvinttikoiraa muistuttava koira ja toisella käsivarrellaan haukka. Kuva-aihe viittaa siis selkeästi metsästämiseen. Hahmojen vaatetus vaikuttaa hyvin keski-eurooppalaiselta, eli tämä voisi tukea oletusta, että kuvat on tilattu jostain Keski-Euroopasta.

Rakennuksen viidennen kerroksen neliömäisten ikkunoiden paikalla oli alun perin kokonainen majolikalaatoista koottu kuvasarja, joka esitti mm. eri ammattikuntien edustajia sekä mytologisia hahmoja. Ne poistettiin viidennen ja kuudennen kerroksen käyttöönoton yhteydessä 1953 ja ainoastaan Hermestä eli Merkuriusta esittävä kuva on säilytetty Mikonkadun porttikätytävässä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia