8.1.2019

Ottaako museo kokoelmiinsa vanhoja valokuvia?

Minulla on vanhoja valokuvia, jotka on otettu Helsingissä n. 1940- ja 50-luvuilla. Ottaisiko museo ne kokoelmiinsa? Mikä on museon linjaus kuvien vastaanotossa?

tutkija Satu Savia vastaa:

Kiitos kysymyksistäsi ja alustavasta kuvatarjouksestasi!
Helsingin kaupunginmuseo ottaa lahjoituksena vastaan valokuvia, jotka liittyvät vahvasti Helsinkiin ja helsinkiläisyyteen. Aiheiden monipuolisuuteen voi tutustua helsinkikuvia.fi -palvelussamme. Toinen tärkeä kriteeri sille, liitetäänkö kuvia kokoelmiimme, ovat museon valtakunnalliset tallennusvastuut. Kaupunginmuseo vastaa Suomessa seuraavien aiheiden tallentamisesta: julkinen liikenne, kunta palveluntarjoajana, pääkaupunki elinympäristönä ja pääkaupunki matkailukohteena.
Koska museon kuvakokoelmiin kuuluu jo yli miljoona kuvaa, harkitsemme aina tarkoin, voidaanko kokoelmiin liittää uusia kuvia. Ennen kuvien vastaanottoa vertaillaan tarjottuja kuvia jo kokoelmissa oleviin samasta aiheesta samalta ajalta oleviin kuviin ja pohditaan, antavatko kuvat lisää tietoa esimerkiksi kaupungin muutoksesta. Museo ei ota kokoelmiinsa kuvia, joiden omistus,- käyttö- ja hallintaoikeutta ei voida siirtää sille.
Jos haluaa tarjota museolle kuvalahjoitusta, on parasta, että lähettää kuvistaan museolle sähköpostilla saatavilla olevat tiedot ja liittää mukaan digitaaliset esimerkkikuvat. Tiedoista tärkeimpiä ovat:
1)kuvien määrä ja laatu (negatiivi, vedos, dia, digitaalinen kuva)
2)kontekstitiedot (kuvaajan tiedot, kuvausajankohdat, kuvien aiheet ja kohteiden osoitetiedot sekä kuvissa esiintyvien henkilöiden tiedot)
Liitekuvat voi esim. skannata tai kuvata kännykällä. Jos kuvia on runsaasti, niitä voi lähettää muutamina erillisinä sähköposteinakin. Tiedot ja kuvat voi lähettää minulle: satu.savia@hel.fi.

Museolla pystytään sähköpostilla saatujen tietojen ja kuvien perusteella tekemään päätös vastaanotosta. Kaikille kuviaan tarjonneille vastataan aina mahdollisimman pian.

Lisätietoja museon kokoelmien kartutuksen periaatteista saa kokoelmapolitiikastamme: https://www.hel.fi/static/hkm/pdf/Kokoelmapolitiikka.pdf ja sen kohdasta tallennus ja kartunta.

Jään odottelemaan sähköpostiasi liitteineen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia