12.2.2019

Onko museolla tietoja Käpylässä toimineesta Studio Icarus valokuvaamon arkistosta ja sen valokuvaajista?

Etsin tietoja Käpylässä, Joukolantie 3H:ssa, toimineesta valokuvaamosta Studio Icarus. Onko mahdollisista pitäjistä tai heidän jälkeläisistään mitään tietoa? Entä onko heidän mahdollinen kuva-arkistonsa vielä olemassa?

Satu Savia vastaa:

Studio Icarus oli vuoden 1948 puhelinluettelon mukaan osoitteessa Topeliuksenkatu 3a ja sen kuvaajien nimet olivat J. Laine (=Jukka Antero Laine (s. 1928) ja V. Vaarnola (Viljo Verneri Vaarnola (s. 1916, k. 1963). Puhelinluetteloiden perusteella (v. 1952-1953) ja (v. 1954-1956) Studio Icarus toimi osoitteessa Joukolantie 3 H. On epäselvää, toimivatko Laine ja Vaarnola vielä näinä vuosina yhdes.

Viljo Vaarnola sai valokuvausoppinsa Lappeenrannassa Pekka Salakalta, muttei liene toiminut päätoimisesti siellä. Vaarnola toimi vuoden 1952 puhelinluettelon mukaan yksin osoitteessa Merimiehenkatu 31. Vaarnolan vedoksista löytyy takaa leima ”Kuvannut Viljo Vaarnola Helsinki”. Viljo Vaarnolan negatiivi- tai vedoskokoelman nykyisesta olemassa olosta tai paikasta en löytänyt tietoja.

Etelä-Karjalan museon amanuenssi Miikka Kurrilta sain puolestaan tiedot Jukka Laineesta. Jukka Laine oli Lappeenrannassa toimineen valokuvaamo Kuvapajan omistaja 1950-luvun puolivälistä 1980-luvun lopulle. Etelä-Karjalan museossa on Kuvapajan noin 40 000 negatiivin arkisto talletettuna. Se käsittää niukasti ennen vuotta 1955 otettuja kuvia, ja aineistoon kuuluvat tilauskirjat alkavat heinäkuusta 1955. Aineistossa on paljonkin koulukuvia, ja niitä on Etelä-Karjalan ohella myös Kymenlaaksosta, Pohjois-Karjalasta ja Savosta. Kurri kertoi, että Outokummusta löytyy tilauskirjan mukaan kaksi koulukuvausta, joista kumpikaan ei ole mainitsemaltasi paikkakunnalta. Studio Icaruksen leimalla varustettuja kuvia ei Lappeenrannasta löydy. Kuvapajan vedoksissa on Kuvapajan leima.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia