2.4.2019

Kristianinkatu 7

Moi! Olemme muuttamassa Kristianinkadulle Kruununhakaan asuntoon, joka on toiminut aikoinaan yleisenä saunana. Saunasta löytyy joitakin kuvia mm. Finnasta: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:000008mi https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000n2a3 Meitä kiinnostaisi tietää hieman lisää sekä talon että itse saunan historiasta. Pihakeskusteluiden mukaan osa talosta on rakennettu jo 1880-luvulla (?) ja sauna on nähtävästi osa tätä vanhempaa osaa. Rakennusta on laajennettu 1910 (arkkitehti Oiva Kallio). Ikkunaprofiilit ja kerrosten linjat ovat Kristianinkadun puolelta katsottuna hivenen erilaiset, joten tieto laajentamisesta voisi pitää hyvinkin paikkansa – asunnossamme on myös rakenteellisia ratkaisuja jotka näyttävät mielestäni enemmän 1800-luvun loppupuolelta kuin jugendilta. Mitään virallista dokumenttia saatika piirroksia tästä laajentamisesta en ole kuitenkaan löytänyt. Löytyisikö museolta enemmän tietoa tästä aiheesta? Myös kaikenlaiset tarinat (ihan knoppitietokin) liittyen saunan toimintaan olisivat enemmän kuin tervetulleita!

Pirkko Madetoja vastaa:

Selvittelin asiaa museon tietokannasta ja lisäksi kaupunginarkistosta, missä on rakennuspiirustukset kaikista Helsingin rakennuksista vapaasti tutkittavissa. Kristianinkatu 7:n kohdalla on ollut nykyisen rakennuksen rakentamiseen saakka pieniä puutaloja. On epätodennäköistä, että niiden perustuksia olisi käytetty nykyisen rakennuksen pohjana. Saunan toiminta näyttää alkaneen rakennuksessa heti sen valmistuttua, vaikka vanhimmissa rakennuspiirustuksissa (1910) sitä ei ole merkitty. Sauna löytyy puhelinluettelosta 1911-12, jolloin pitäjänä on mainittu Amanda Karlsson. Vuosien 1913-14 puhelinluettelossa pitäjänä mainitaan rouva Aino Koivikko. Välillä sauna katoaa puhelinluettelosta, mutta vuonna 1933-34 se jälleen on merkitty, nyt nimellä Sauna Tuura. Tämä nimi säilyy aina vuoden 1946 luetteloon saakka, mutta vuonna 1948 sitä ei enää ole. Uudemmissa rakennuspiirustuksissa sauna esiintyy vuonna 1968, jolloin on tehty jotain muutoksia. Vuonna 1988 tilat on muutettu toimistotiloiksi. Sanomalehtiarkistossa on ihan pari mainintaa saunasta, se ei siis ole mainostanut itseään lehdissä. 15.7.1921 on mainos, että sauna on jälleen avoinna. Vuodelta 1922 löytyy maininta (Suomen Työmies 6.12.1922), että sauna on allekirjoittanut kylvettäjien työehtosopimuksen.

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Hei, Asun viereisessä talossa ja olen selannut näitä seudun vanhoja kuvia todella suurella mielenkiinnolla. Kiitos näistä! Kommenttina tähän aiheeseen. Talon toinen reuna tosiaan näyttää erilaiselta mitä pääosa talosta. Kuvassa Kristianinkatu 9, 11, 13, 15, 17, 19 (tunniste N41) joka on vuodelta 1907 eli ennen nykyisen talon rakentamista näkyy kuitenkin 2-kerroksinen kivitalo, jonka ikkunanmuodot ja seinän rakenne näyttävät olevan myös nykyisessä talossa. Olisiko kuitenkin niin että tuo osa talosta on rakennettu aiemmin ja liitetty 1910 rakennetun talon osaksi. Osassa Kristianinkatu 7 kuvissa on myös maininta että 1910 olisi toteutettu matalamman kivitalon laajennus eikä täysin uutta taloa. Osassa vanhoja kuvia Välikadun puolella näkyy vanhoja puutaloja, mutta tämä epäilty vanhempi osa kivitalosta sijaitsee tontin toisella reunalla.

Sauna-Ville kommentoi:

Kysyjä on oikeassa. Rakennusvalvonnan virallisissa papereissa rakennus on valmistunut 1910, mutta saunaosa on oikeasti rakennettu jo 1880-luvulla. Mistään puutalojen perustuksista ei ole kyse, vaan naapurintontin rajalle rakennettiin iso kivitalo 1880-luvulla. Toinen puoli tonttia jäi tällöin ilman uudisrakennusta. Uusi talo tehtiin 1910 ja tällöin vanha talo jäi ikäänkuin tämän uuden talon sisään.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia