11.8.2021

Oliko kerrostalojen pihoilla puuceet keskustassa?

Hei, olen kuullut, että mm. Mannerheimintien isoissa kerrostaloissa oli puuseet pihalla menneinä vuosikymmeninä. Esim 1920-1930 luvuilla. Onko se totta?

Sanna Granbacka vastaa:

Kerrostaloihin suunniteltiin kylpyhuoneita ja vesiklosetteja jo 1800-luvun puolella. Pihan perällä olevat käymälät liittyvät 1800-luvun ja varhaisempiin hirsitaloihin. Niissä oli usein käymälät pihan perällä.
Jos tontin hirsinen asuintalo on purettu ja tilalle on rakennettu kerrostalo, niin käymälät ovat saattaneet palvella vielä jonkin aikaa. 1920- ja 30-luvuilla kylpyhuoneet ja wc:t olivat kerrostaloissa jo vakiintuneita. Joissain tapauksissa, kuten asuntoloissa kerrostaloissa sijainneet kylpyhuoneet ja wc:t saattoivat olla yhteiskäytössä.
Pihan perällä olevat käymälät olivat yleisempiä Pitkänsillan pohjoispuolella Kalliossa, jossa 2-3 –kerroksisissa asuintaloissa pihakäymälät palvelivat vielä 1960-luvulla. Pihan perälle sijoitettiin myös pesutuvat.
Mannerheimintien mahdollisista käymälöistä en löytänyt piirustuksia. Piirustuksia ei välttämättä ole edes ollut. Mutta on kuitenkin todennäköistä, että kerrostaloa vanhemmat käymälät ovat voineet olleet ainakin palvelusväen käytössä vielä kerrostalon valmistuttua.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia