Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Hopealusikan leimat?
Omistan vanhan hopealusikan. Liitteenä on kuva lusikasta ja sen leimoista. Olisin kiinnostunut kuulemaan, mitä nämä leimat kertovat.
Lusikassa on leimoina
-
vasemmanpuolimaisena kirjain ”y”
-
toisena kolme kruunua (?)
-
kolmantena leimana vene, jonka päällä on jokin toinen kuvio
-
viimeisenä nimi ”Solberg”
Amanuenssi Satu Frondelius, historialliset kokoelmat vastaa:
Lähettämässänne kuvassa oleva leimasarja on niin selkeä, että siitä saa selville kaikki tärkeät lusikan valmistamiseen liittyvät seikat. Leimasarjan toinen leima on kolme kruunua -leima, josta näkee että kyseessä on Ruotsin valtakunnassa tehty hopeaesine. Kolmas leima on Helsingin kaupungin leima (vene). Kun esineessä on tämä leimapari, on kyseessä siis aika jolloin Suomi ja Helsinki oli osa Ruotsia, eli aika ennen vuotta 1809. Tämän tiedon myötä voidaan tulkita ensimmäinen leima, joka on vuosileima. Myöhemmin hopean vuosileimat ovat muodostuneet kirjaimesta ja numerosta, mutta vanhimmissa leimoissa (vuoteen 1782 asti) on pelkkä kirjain. Vuosileima Y Ruotsin ajan leimoissa tarkoittaa vuotta 1781. Viimeinen leima on mestarinleima eli hopeasepän leima. Helsingissä toimi vuosina 1766 - 1791 hopeaseppä Henrik Johan Sohlberg, joka leimasi tuotteensa leimalla SOLBERG.
Eli tiivistettynä, kyseessä on hopeaseppä Henrik Sohlbergin vuonna 1781 Helsingissä valmistama hopealusikka.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?