Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Leijonaryijy
Omistan isoäidiltäni perityn ryijyn, jonka hän on tehnyt 1930 luvulla. Minulla on kerrottu, että Kansallismuseon kokoelmissa on samanlainen ryijy. Haluaisin tietää ryijyn nimen ja mahdollisen arvon. Onko ryijy "Sahalahden" ryijy?
Amanuenssi Sari Tauriainen, kansatieteen kokoelmat vastaa:
Kansallismuseon kokoelmista löytyy monta samantapaista ryijyä kuin teidän ryijynne on. Näitä ryijyjä kutsutaan "leijonaryijyiksi" niissä olevien leijonakuvioiden perusteella. Koska näissä ryijyissä on käytetty mallina merkkausliinojen kuvioita, niitä kutsutaan myös ”merkkausliinaryijyiksi”. Ehkä kaikkein eniten ryijynne muistuttaa Sipoosta kokoelmiin saatua ryijyä, jonka esinenumero on A5902a. Ryijy on liitetty kansatieteen kokoelmiin vuonna 1896.
Museon ryijyn valkopohjaisessa reunuksessa kiertää aaltoileva, vihreä rokokooköynnös, jossa on punaisia kukkia. Reunuksen ulko- ja sisäreuna on rajattu kapealla punaisella nukkalistalla. Keskialan pohjaväri on lampaanmusta. Sen yläosassa on punaisella nukalla rajattu sininen kilpi, jossa on vuosiluku 1756 (ryijyn valmistusvuosi). Alempana on pyöreän kehyksen sisässä nimikirjaimet "MAE". Sivuilla on keltaiset punakruunuiset leijonat. Muina kuvioina on erilaisia merkkausliinakuvioita, kuten viinikannuja, leveähameisia naishahmoja, kruunuja ja kukkia. Yläosassa on barokkimaiset punaiset kiehkurakuviot.
Kansallismuseon kokoelmissa on kaksi ryijyä Sahalahdelta, mutta niitä ryijynne ei muistuta.
Museot eivät määrittele esineiden arvoa, niitä voi halutessaan kysyä esim. antiikki- ja myyntiliikkeistä.
Lisätietoa aiheesta ja muita samantapaisia ryijyjä löytyy julkaisusta: Sihvo, Pirkko 2009. Rakas ryijy. Suomalaisten ryijyt. Suomen kansallismuseo. Museovirasto. ISBN 978-951-616-194-8. Sivut 58-63, kappaleesta ”Hirviä ja leijonia”.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?
Kommentit (1)
Anonyymi kommentoi: