Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Mistä tunnistaa kivikautisen esineen
Mistä tunnistaa kivikautisen esineen ja erottaa sen luonnon muovaamasta kivestä?
Jutta Kuitunen vastaa:
Jos mietityttää oletko löytänyt kivikautisen tai muutoin muinaisen esineen, laita ilmoitus Museoviraston ilmoituspalvelu Ilpparin kautta. Siellä voi esineen tiedot lisätä näppärästi ja palvelu ohjaa vastaamaan esinelöydön kannalta oleellisiin kysymyksiin. Vastauksen kysymyksiin saa sitä kautta melko nopeasti.
Kivikautisiin esineisiin voi tutustua Finna.fi -palvelussa. Kivikautiset esineet ovat taitavasti tehtyjä, ja alkeellistenkin kirveiden ja talttojen teräosa on hiottu. Ihmisen työn jäljet ovat usein helposti tunnistettavissa, vaikka keskeneräiseksi jäänyt esine voi olla muodoiltaan karkea. Työkalut, kuten kirveet, ovat olleet vartettuja. Varret eivät ole säilyneet, koska puu tai luu/sarvi ei Suomen maaperässä säily. Kirveitä ei ole siis käytetty kädessä pitäen nyrkki-iskurin tapaan.
Nuolen- ja keihäänkärkiä on valmistettu piistä, joka on Suomessa aina ollut tuontitavaraa, sekä myös esimerkiksi kvartsista ja kvartsiitista iskemällä. Näistä kivilajeista on saatu hyvin teräviä esineitä. Nämä kivilajit ovat melko helposti tunnistettavia, mutta esimerkiksi kvartsi-esineen erottaminen luonnollisesta kvartsin palasta voi olla joskus haastavaa. Kiviesineiden valmistuksessa on käytetty monia kotoperäisiä kivilajeja, joiden ominaisuudet vaikuttivat esineen muotoon, sen työstämiseen ja tietysti siihen mihin tarkoitukseen niistä kannatti esineitä tehdä.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?