16.9.2020

Hopealusikka Viipurista

Terve. Löysin vanhan lusikan ja mielenkiintoinen on lusikka ja siinä olevat stanssit. Osaisitteko aukaista minulle kyseisen lusikan historiaa enemmän? Kuka on tehnyt? Missä on tehty? Minä vuonna on tehty? Kuuluuko johonkin tiettyyn ateria sarjaan? Minua on aina kiinnostanut vanhat esineet. Tämä tuntui olevan vieras, kun en löytänyt mitään tietoa netistä että mistä tullut. Edustaako tuossa lusikan etupuolella olevat koriste kuviot jotain tiettyä mallisarjaa, vai tekijän omaa kuviointia? Toisellakin puolella on jotain kaiverruksia jota en tiedä mitä tarkoittaa. 

Amanuenssi Satu Frondelius, historialliset kokoelmat vastaa:

Lusikassa oleva leimasarja on selkeä ja kertoo lusikan historiasta aika paljonkin. Leimasarjan ensimmäisenä on nk. mestarinleima, eli lusikan tehneen hopeasepän leima. Kyseinen leima on tässä tapauksessa WPORTHAN joka tarkoittaa Ville (Wilhelm) Porthania, joka toimi hopeaseppänä Viipurissa vuosina 1905-1925. Toinen leima on kruunuleima, joka kertoo että lusikka on tehty Suomessa. Kolmas leima on 813H, joka on hopean pitoisuusleima ja kertoo siis sen että lusikka on hopeaa. Neljäs leima on vuosileima joka tässä tapauksessa on O5 joka tarkoittaa vuotta 1919. Viimeinen leima on kaupunkileima W, joka tarkoittaa Viipuria. Yhteenvetona siis: lusikan on tehnyt Viipurissa hopeaseppä Ville Porthan vuonna 1919.

Lusikkaan kaiverretut kirjaimet ja päiväys eli KPM 16.1.44 (16. tammikuuta 1944) on siis tehty paljon myöhemmin kuin itse lusikka. Päiväys liittynee johonkin tilaisuuteen ja nimikirjaimet henkilöön, mutta näillä taustatiedoilla niistä on vaikeaa sanoa enempää. 

Lusikan malli on nk. Tasapää, joka kehittettiin 1910-luvun puolivälissä ja yleistyi nopeasti koko Suomessa 1910-luvun lopulla. Perusmalliin tehtiin usein erilaisia kaiverruksia lusikan lapaan, kuten tässäkin tapauksessa on tehty.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia