Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Pellosta löytyneitä 1700-luvun rahoja
Hei, Metallinetsinnän yhteydessä on löytynyt pienehköltä (5 x 40 m) alueelta pellolta 5 kpl 2 äyrin kolikoita 1760 luvun tienoilta. Kuinka määritellään rahakätkö vs. satunnainen irtolöytö? Ja millainen raha tuo 2-10 äyriä 1760 on aikanaan ollut, eli mitä sillä on saanut? Kolikot löytyivät Keski-Suomesta Joutsasta Rutalahden kylästä.
Frida Ehrnsten vastaa:
Hei,
Peltolöytöjen kohdalla on aina hieman hankala sanoa, voiko kyse olla levinneestä kätköstä tai yksittäisistä rahoista. Esimerkiksi viikinkaikaisten rahojen kohdalla katsotaan rahojen kuntoa, ajoitusta, levintää jne. Yleensä kätkössä olleet rahat ovat pitkään olleet yhdessä paikassa, usein jonkinlaisessa suojuksessa, ja ne ovat siksi paremmassa kunnossa kuin pitkään pellossa pyörineet löydöt. Asian varmistaminen vaatii kuitenkin aina arkeologisen tarkastuksen. Historiallisen ajan rahojen tapauksessa tilanne on vielä hankalampi, sillä niitä saattaa myös irtolöytöinä olla runsaasti saman pellon alueella, jos alueella on ollut asutusta. Rahat voivat olla peräisin tunkiojätteestä, mutta on tietenkin myös muita selityksiä, rahoja on esimerkiksi voitu levittää pellolle onnen tuojina.
Yleensä voidaan epäillä kätköä, jos pieneltä alueelta löytyy runsaasti samanaikaisia, suhteellisen hyvin säilyneitä rahoja. Viisi 1700-luvun rahaa 5 x 40 metriseltä alueelta ei vielä ole poikkeuksellisen iso rahamäärä, joten Rutalahden kylän löydöt on ainakin nyt toistaiseksi dokumentoitu irtolöytöinä.
Rahojen arvoa on myös hankala arvioida tarkasti, siihen vaikuttaa niin moni muuttuja. Hintaesimerkkien mukaan 1760-luvulla 10 äyrillä olisi voinut ostaa esimerkiksi yhden jäniksen, 30 kananmunaa, yhden kapan ohraa tai yhden kyynärän palttinaa. Kovin suuresta summasta ei siis ole kyse.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?