Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Hopealeimat
Mikä mahtaa olla kuvassa näkyvä esine ja mitä kertovat siinä olevat leimat?
Intendentti Raila Kataja, kansatieteelliset kokoelmat vastaa:
Kuvan esine on hiusneula eli hiuspiili. Piili on suomenkielen vanha nuolta tarkoittava sana, joka tässä yhteydessä viittaa hiusneulan muotoon. Neulan kärkiosa on irrotettavissa, jotta neula on saatu pujotettua kampaukseen. Turvaketju on varmistanut, ettei kärki ole päässyt putoamaan.
Kyseinen hiusneula on hopeaa ja siinä on täydellinen leimasarja, joka kertoo valmistajan, valmistuspaikan ja – ajan sekä hopeapitoisuuden. Leima VET on ns. mestarileima ja se viittaa hopeaseppä Viktor Edvard Tammeliniin, joka työskenteli vuosina 1872–1923. Yksittäinen kruunuleima otettiin tarkastusleimana käyttöön vuonna 1810. Seuraavana on hopean pitoisuuden kertova leima 13L, joka oli käytössä vuosina 1853–1891. Valmistusvuoden 1884 kertoo puolestaan vuosileima C4. Viimeisenä leimasarjassa on Porin kaupunkileima (karhu), joka kertoo hiusneulan valmistuspaikan. Kyseisen hopeisen hiusneulan on siten valmistanut Viktor Edvard Tammelin Porissa vuonna 1884.
Tällaiset hiusneulat olivat suosittuja 1800-luvun lopulla. Niitä valmistettiin paitsi hopeasta, myös edullisemmista materiaaleista kuten messingistä. Hiuspiilien alkuperäinen käyttötarkoitus on hämärtynyt ja ne tulkitaan usein virheellisesti rintaneuloiksi.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?