Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Liinan puhdistus
1901 syntynyt isän äitini teki käsitöitä. Pöytäliinoja, joille läikkyi kahvia tai muuta vastaavaa, ei 30- tai 40-luvulla laitettu välittömästi pesuun. Äitini pelasti joitakin liinoja ja hänen jäämistöään tyhjentäessäni löysin yhden sellaisen liinan, jonka haluaisin säästää muistoksi. Liina on tummaa pellavaa, enkä tiedä, paljonko se vaalenee pesussa, jos käytän Vanish-pesuainetta ohjeiden mukaan (ensin 1 min tahrat, sitten 1-6 tuntia koko liina ja lopuksi normaali pesu). Miten suosittelette pesemään liinan tahrattomaksi. Ystävällisin terveisin
amanuenssi Risto Hakomäki, kansatieteelliset kokoelmat vastaa:
Hei, tässä tekstiilikonservaattori Vuokko Ahlforsin ohjeet:
Kuvan perusteella ei voi kovin varmaa sanoa, mutta kirjoitan tähän yleisiä ohjeita vanhan kirjotun tekstiilin puhdistuksesta. En lähtisi noin vanhaa tekstiiliä kokeilemaan tahranpoistoaineella. Jotta kirjotun liinan kauniit kirjonnat säilyvät ja säilyttävät värinsä, pitää liinaa käsitellä erityisen hellävaraisesti. Tahrattomaksi sitä ei varmaan saa, niin että kirjonnat eivät käsittelystä kärsi. Myöskin vanha pellava voi kärsiä kemikaaleista, joita tahranpoistoaineessa on.
Seuraavassa pesuohje lähinnä museotekstiileille; ja ohjeella ei saada tahratonta tulosta! Kirjontalangoille tulisi ensin tehdä värinkestotesti: kevyesti kostutetulla imupaperilla voi kevyesti painaa kirjonnan eri värisiä kohtia( erikseen kutakin väriä puhtaalla paperilla)- jos väriä tarttuu paperiin, ei vesipesu ole suositeltavaa, koska kirjonta silloin haalistuu ja saattaa värjätä pohjakankaan ja sekoittua eri värisiin kirjontalankoihin. Tahrakohtaa voi kevyesti vedellä kostutetulla sienellä painaa ja tarkastella liukeneeko tahra ollenkaan( kun on kysymys vanhasta tahrasta!). Tahrat tulisi puhdistaa mahdollisimman tuoreeltaan. Jos värit kestävät voi liinan upottaa neutraaliin pesuaineveteen( käsiastianpesuainetta muutama tippa haaleaan veteen) ja painella tahrakohtaa kevyesti( ei hangata). Sitten tekstiili pitää huuhdella useassa vedessä ja antaa valua huuhtelujen välillä( ei saa vääntää tai puristaa). Lopuksi kun pesuainetta ei enää jää veteen, annetaan valua ja imeytetään liika vesi sileällä tasolla sienellä ja vaikka puhtaalla pyyhkeellä ja jätetään kuivumaan tasolle oikea puoli ylöspäin. Tuon ikäisen käsityön ei mielestäni olla tahrattoman puhdas, vaan siitä voi näkyä käytön historia. Kaikki tahranpoistomenetelmät kuluttavat tekstiilejä, siksi en voi suositella käyttämään niitä, jos halutaan säilyttää itse tekstiili sellaisena kun se on käyttöaikanaan ollut. Uudeksi sitä ei millään menetelmällä saa.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?