Kysy museolta! Suomen kansallismuseo vastaa vain esineelliseen kulttuuriin ja museon omiin esinekokoelmiin liittyviin kysymyksiin. HUOM! Designesineisiin mm. lasitavaroihin, Arabian astioihin, valaisimiin ja kalusteisiin liittyviin kysymyksiin emme pysty vastaamaan. Niiden osalta pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan näiden alojen erikoismuseoihin. Avoinnapitoon, pääsylippuihin, kulkuyhteyksiin ja opastuksiin löytyy nopeimmin vastaus tästä linkistä. Muinaisjäännöksistä voi ilmoittaa suoraan Museovirastolle.
Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät koskaan anna esineistä hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.
Oliko entisajan suomalaiset tatuoituja? Entäpä viikinkiaika Suomessa?
Hei, tahtoisin tietää, onko mitään tiedettyjä viitteitä siihen, olivatko entisajan suomalaiset tatuoituja? En löydä Googlettamalla mitään muuta / vanhempaa informaatiota kuin että ensimmäinen Suomen tatuointiliike avattiin vuonna 1987. Toinen kysymykseni on, että onko siitä viitteitä asuttivatko ns. viikingit koskaan Suomea, ja mikä suomalaisten ja näiden ko. skandinaavien suhde tuolloin oli? Kiitos etukäteen!
Jutta Kuitunen vastaa:
Entisajan suomalaisten tatuoinneista on mahdotonta sanoa mitään varmaa, koska pehmytkudos kuten esimerkiksi iho ei säily Suomen maaperässä, eikä myöskään tatuointiin viittaavaa esineistöä ole löytynyt. Kuitenkin esimerkiksi kuuluisalla jäämies Ötzillä oli tatuointeja ja eri puolilla maailmaa on säilynyt muumioita, joiden ihossa on tatuointeja. Eli mahdollista on, että myös Suomen alueella asustaneilla olisi ollut tatuointeja, vaikka todisteita tästä ei ole olemassa.
Suomen rannikko on useimpien tutkijoiden mukaan ollut viikingeille enemmän kauppapaikka, josta ohikulkumatkalta on hankittu täydennystä ruokavarastoon sekä etenkin turkiksia. Köyhä ja harvaan asuttu Suomen alue on ollut huono kohde ryöstöretkille ja paremmat tulokset on todennäköisesti saavutettu rauhanomaisella kaupankäynnillä Nykyisen Suomen alueesta varsinaiseen ns. viikinkikulttuurin alueeseen kuului Ahvenanmaa, jossa on tuolloin ollut runsas ja vauras asutus. Varmasti etenkin rannikkoseudun asukkaat ovat osallistuneet myös retkille, mutta laajuudesta ei ole tietoa. Merkkejä yhteyksistä viikinkikulttuuriin on säilynyt arkeologisissa löydöissä ja sanastossakin.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Koru Pietarista
Uusimmat kysymykset
Tunnistamaton raha
Ankka-rintakoru
kaulakoru
maalauksen signeeraus
kiviesine?