8.10.2020

Tietoa metsänvartijoihin liittyen?

Hei! Teemme Tammelan kunnalla kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatussuunnitelmaa päiväkoti-ikäisille, ala- ja yläkouluille. Yksi kasvatussuunnitelman kohde on Metsähallituksen omistama Korteniemen metsänvartijatila, joka on jätetty 1920-luvun kuntoon. Siellä jo järjestetäänkin perunaopastuksia ja ruisopastuksia. Nyt olisi kuitenkin suunnitteilla asioita metsänvartijan metsään ja metsänvartijan kierros metsässä. Saataisiin lapset tarkkailemaan metsää ja tekemään metsänvartijatehtäviä siellä. Kysymykseni kuuluukin, mistä löydän aineistoa siitä mitä metsänvartijat tekivät 1920-luvulla? Olisiko teillä henkilöä, jonka kanssa voisin keskustella juuri metsänvartijatilojen historiasta ja metsänvartijan tehtävistä ja normaalista työpäivästä? Tai kenties saisinko teiltä jotain lukuvinkkejä?

Amanuenssi Marko Rikala vastaa:

Hei,

kiitos kysymyksestä! Metsänvartijoihin liittyen voin antaa muutamia kirjallisuusvinkkejä, vaikkakaan en ole juuri törmännyt laajasti nimenomaisesti metsänvartijoita tai metsänvartijuutta käsitteleviin historiateoksiin. Yleisellä tasolla metsänvartijoita käsitellään mm. Metsähallituksen 150-vuotishistoriikissa (Parpola & Åberg 2009: Metsävaltio), ainakin s. 48–50. Metsänvartijoita käsitellään myös Anne Ruuttula-Vasarin 2004 Oulun yliopistolle tekemässä väitöskirjassa ”Herroja on epäiltävä aina – metsäherroja yli kaiken. Metsähallituksen ja pohjoissuomalaisten kanssakäyminen kruununmetsissä vuosina 1851–1900”.

Metsänvartijoiden koulutuksesta ym. on tietoja esim. niiden metsäkoulujen historiikeissa, joissa kyseistä opetusta on saanut, kuten:
- Nummela 2005: Yhdessä tehden – tekemällä oppien. Nikkarila 1905-2005.
- Riukulehto 2004: Tuomarniemi – siellä ei koskaan sada.
- Sistola (toim.) 2002: Evolla ensimmäisenä. Ewoisten metsänhoito-opistosta osaksi ammattikorkeakoulua 1862–2002.
Ainakin viimeksi mainitussa kuvaillaan hivenen myös valmistuneiden metsänvartijoiden työvelvollisuuksia ja työn kuvaa, opiskelutouhujen lisäksi.

Metsänvartijakämpistä ja -asumuksista on kirjallisuutta, joissa sivutaan myös entisten asukkiensa työtä, esim.
- Kainulainen 2006: Ihmisen mittaiset jäljet. Ilomantsin hoitoalueiden metsäkämpät ja metsänvartijatilat.
- Vauramo 1993: Korteniemen metsänvartijatila. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja, sarja A, nro 5. (tämän varmaan tiesitkin, kun Korteniemen tila on kerran kohteenannekin).

Ehdottamani kirjallisuus on valtaosin sen verran uutta, että näitä löytynee yleisistä kirjastoista, ainakin kaukolainaan. Toivottavasti näistä on apua!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia