3.3.2021

Kirveen tunnistus

Hei! Olisi tälläinen piilu(?)kirves, ainakaan ei hurjassa käytössä ole kai ollut, mutta onkohan tämä tehdaslainen tekele vai sepän?

Amanuenssi Tuomas Juva vastaa:

Hei, ja kiitos kysymyksestä! Kuvan perusteella tuo näyttää saksalaisen F. Dickin valmistamalta lihakirveeltä. Näistä löytyy Googlesta kuvia (ainakin haulla "F. Dick axe"), tai meidän kokoelmistammekin yksi yksilö:

https://www.finna.fi/Record/lusto.knp-5716

F. Dickin kirveissä on yleensä terän toisella puolella logo, joka on toki voinut kulua tai ruostua näkymättömiin. Yhtiö teki nimenomaan lihankäsittelytyökaluja, joten tämä lienee ollut alunperin sellaiseksi suunnitteltu. Toki terää uudelleen muotoilemalla sitä on voitu käyttää piilukirveenäkin.

 

Kommentit (2)

Jussi hanhijärvi kommentoi:

Mikäli olen oikein arvannut niin tuossa on varsi vaihdettu. Alkuperäisessä varsi oli veistetty hieman sisään hamaran puolelta ja oli suhteellisen lyhyt (kenties 30 cm). Noiden kirveiden hamaraa hieman ihmettelen. Mikä oli hamaran "nykämän" tarkoitus (joissakin kirveissä sitä ei esiinny ja joissakin se esiintyy)?

J-P kommentoi:

Varsi vaikuttaa ainakin kertaalleen vaihdetulta, kuva hämää hieman, ei ole kauheasti pidemmän oloinen kuin alkuperäinen, mutta muoto on eri. Hamaran "nykämän" tarkoitus itselläkin arvoitus, olisiko vain ns.jatkettu hamaraa monikäyttöisyyden tehostamiseksi, naulaamiseen tms.?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia