7.3.2023

Mistä kuvia ja tietoja metsänvartijasta 1920-luvulta?

Hei, sukulaisemme toimi metsänvartijana 1920-luvulla. Onko siihen aikaan otettu virkakuvia ja mistä sellaisen voisi saada käsiinsä? Ja jos on koulut tehtäväänsä käynyt, kiinnostaisivat tietysti opiskelutuloksetkin.

Amanuenssi Marko Rikala vastaa:

Hei,

1900-luvun alussa Suomessa toimi viisi metsänvartijakoulua: Hämeessä Lammin pitäjässä Evolla, Savossa Pieksämäen Nikkarilassa, Lapissa Rovaniemellä, Pohjanmaalla Ähtärin Tuomarniemellä sekä ruotsinkielisellä Uudellamaalla ensin Sipoossa ja sittemmin Tammisaaressa. Luston kirjastokokoelmasta löytyivät oppilasluettelot kolmeen näistä kouluista, joten tarkistin, löytyykö sukulaisenne nimeä niistä.

Kirjassa "Evon metsänvartijakoulun neljäkymmenvuotisjulkaisu 1876–1916" on koulun oppilasluettelot mainituilta vuosilta. Siitä ei isoisoisänne nimeä ikävä kyllä löytynyt. Nimeä ei löytynyt myöskään Ossi Nummelan (2005) teoksesta "Yhdessä tehden – tekemällä oppien. Nikkarila 1905–2005". Sen liitteenä ovat Nikkarilan metsänvartijakoulun oppilasluettelot koko tuolta ajalta. Lisäksi pystyin tarkistamaan ruotsinkielisen metsänvartijakoulun oppilasluettelot Bror-Anton Granvikin (1986) historiikista "Finlandssvensk skoglig yrkesutbildning under 75 år". Siinä ovat luettelot oppilaista Söderkullan metsänvartijakoulussa Sipoosta 1909–1918 ja Tammisaaren koulusta (1919-). Sieltäkään ei kysymäänne nimeä valitettavasti löytynyt. Rovaniemen ja Tuomarniemen koulujen oppilasluetteloita minulla ei valitettavasti ollut käytössäni, joten niitä en päässyt tarkastelemaan.

Mitä mahdolliseen virkakuvaan tulee, metsäammatteja tutkinut kollegani epäili vahvasti, ettei 1900-luvun alussa otettu ainakaan mitenkään järjestelmällisesti virkakuvia metsänvartijoista. Valokuvaaminen painottui tuohon aikaan metsähallinnon organisaation "isompiin herroihin", kuten metsänhoitajiin.

Asiasanat: metsänvartijat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia