Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Postimerkkien arvo
Mistä voin saada selville vanhojen postimerkkien arvon (esim. nettisivulta?) ja missä niitä voisi mahdollisesti myydä?
Pirjo Mattila vastaa:
Hei!
Suomalaisista postimerkeistä julkaistaan Norma- ja Lape-luetteloita. Niissä on kuvat ja perustiedot julkaisujärjestyksessä kaikista postimerkeistä ja muustakin filateelisesta keräilymateriaalista. Niistä löytyy myös julkaisijan arvio postimerkin hinnasta käyttämättömänä, leimattuja ja lähetykseen kiinnitettynä. Noilla tedoilla pääsee jo vähän jyvälle postimerkin arvosta. Myös erikoisuuksia kuten väri- tai painovirheitä käsitellään. Merkin arvoa voi nostaa myös paperilaatu tai mitätöintileima. Kaikista näsitä löytyy tietoa luetteloista. Niitä on yleensä saatavilla kirjastoista ja hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä tietysti postimerkkiliikkeistä, joista on mahdollista saada asiantuntija-apua merkkien arvottamisessa. Merkeillä ei kuitenkaan ole mitään absoluuttista arvoa vaan se määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Lisäksi vaikuttaa merkin kunto.
Vastaavia luetteloita en verkossa tiedä, mutta siellä toimii useita verkkokauppoja tai -huutokauppoja, joiden tarjonnan perusteella voi myös jotain päätellä siitä, mitkä merkit ovat arvokkaita. Myös postimerkkikerhoista voi saada apua ja monilla kerhoilla on jäsenten välistä myynti- ja vaihtotoimintaa. Suomen Filatelistiliiton jäsenkerhoista löytyy luettelo verkossa: https://filatelistiforum.org/index.php/kerhot/jasenyhdistykset
Verkosta löydät postimerkkien huutokauppoja. Myös postimerkkiliikkeet saattavat ostaa postimerkkejä. Kannattaa muistaa, että luetteloissa mainitut hinnat eivät välttämättä ole hintoja, jonka voit postimerkistäsi saada, vaan ne ovat pikemminkin myyntihintoja, jolla kauppiaat myyvät aineistojaan asiakkaille.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys