Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Haapakosken postileima 1918
Suomessa on monta Haapakoski-nimistä paikkaa. Millä niistä on ollut oma postileima vuonna 1918?
Mikko Nykänen vastaa:
Postitoimipaikkoja, joissa nimi Haapakoski esiintyi, oli kaksi vuonna 1918: Haapakosken asemalla Pieksämäen maalaiskunnassa ja Haapakoskella Jyväskylän maalaiskunnassa. Haapakosken aseman postitoimipaikka oli perustettu 1896, Jyväskylän Haapakosken toimipaikka 1904. Jälkimmäisen perustamisen yhteydessä Pieksämäen toimipaikan nimeksi muuttui Haapakoski As.
Kuvassasi oleva postileima on mitä ilmeisimmin Jyväskylän Haapakoskelta, sillä Pieksämäen Haapakosken leimassa postitoimipaikan nimi oli tuohon aikaan jo pitkään ollut muodossa "HAAPAKOSKI As.".
Näitä autonomian ajan loppupuolen leimoja, joissa paikkakuntien nimet ovat myös venäjäksi, kutsutaan venäläisleimoiksi. Kesäkuussa 1918 Postihallitus antoi käskyn kyrillisten kirjainten poistamisesta leimoista ja tätä noudatettiin vaihtelevaan tahtiin postitoimipaikoissa. Suomen postileimojen käsikirja IV:n (julk. 1997) mukaan varhaisin tavattu Haapakosken leima, josta kyrilliset kirjaimet on poistettu, on päiväyksellä 17.8.1918, siis varsin pian kuvasi leiman jälkeen.
Jyväskylän Haapakosken ja samalla siellä sijainneen postitoimipaikan nimi muutettiin 1921 Vaajakoskeksi.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys