23.10.2018

Pietarin paikallinen leima ja Zemstvo-postin leima

Vuoden 1879 Venäjän kaksoiskotkavaakunamallin 7 kopeekan merkissä ympyröity heksagrammi ilmeisesti postileiman osana ?

Kyseessä on Venäjän keisarikunnan postilaitoksen merkki, mutta koska niitä on Suomessakin käytetty (valtakunnan osana), niin rohkenen laittaa kysymyksen tänne. Eli 1879 mallia 7 kopeekan merkki kotkavaakunamallia liimattuna 40-luvun keräilyvihkoon. Kysymys koskee mahdollisesti postileimassa ollutta ympyröityä heksagrammia jonka sisällä numero 5. Valitettavasti kyseessä on erillinen merkki ilman kuorta, joten vaikeaa päästä jäljille. Juutalaisiin vai kenties vapaamuurareihin liittyvä tuo kuvio? Mahdollisesti joku aivan muu leima kuin postilaitoksen? Voitteko mahdollisesti antaa jonkun venäläisiin postileimoihin perehtyneen tahon yhteystiedot, mikäli tämä ei sattuisi aukeamaan?

Pirjo Mattila vastaa:

Leima lienee ollut Pietarin kaupungin alitoimipaikassa käytössä 1800-luvun lopulla, kuten myöhemmässä viestissäsi totesit.

Toinen samantapainen leima on ollut käytössä samaan aikaan toisaalla Venäjällä. Leima muistuttaa paikallista leimaa, joka on ollut käytössä Orgejevin hallinnollisessa keskuksessa Bessarabian kuvernementissa 1800-luvun lopulla. Bessarabian kuvernementti  oli hallintoalue Venäjän keisarikunnassa nykyisen Moldovan ja Ukrainan alueella. Se käsitti kahdeksan kihlakuntaa, joista yhden keskus oli Orgejev (ven. Орге́ев, Orhejev, myöh. Орхе́й, Orhei).
Daavidin tähti numerolla varustettuna on ollut paikallisen leiman keskuskuvio. Symboli juontaa juurensa alueen etniseen historiaan. Juutalaiset olivat alueella huomattava etninen ryhmä huolimatta toistuvista karkotuksista. 1800-luvun lopulla juutalaisia oli noin puolet Orgejevin asukkaista.

Venäjällä muodostettiin 1800-luvun puolivälissä alueellinen itsehallintojärjestelmä Semstvo (tai Zemstvo), joka järjesti myös paikallispostin kuljetuksen. Järjestelmästä johtuen alueilla julkaistiin mm. omia postimerkkejä. Filatelistien parissa Semstvo-postin keräily oli erityisesti aiemmin arvostettu alue sen monimuotoisuudesta ja vaikeudesta johtuen.

Enemmän tietoa Semstvo-järjestelmästä löytyy esim. Wikipediasta, ks. myös Russian Philately -sivusto. Ohessa kuva Oleg A. Fabergén kokoelmasta julkaistusta teoksesta Imperial Russia. Zemstvo Post. Helsinki 1993.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia