Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Romanov-dynastian juhlamerkki vai "hätärahaa"?
Mikä tämä vanha postimerkki on? Näyttää käyttämättömältä..
Pirjo Mattila vastaa:
Lähettämäsi kuvan perusteella ei pysty sanomaan, onko kysymyksessä postimerkki vai ns. vaihtorahamerkki.
Jos kuvassa on postimerkki, se kuuluu vuonna 1913 Venäjällä julkaistuun Romanov-dynastian 300-vuotista valtakautta juhlistavaan sarjaan. Sarjassa on 17 erilaista merkkiä hallitsijoista ja merkittävistä rakennuksista. 15 kopeekan merkissä on käytetty Nikolai I:n kuvaa.
Toinen mahdollisuus on, että se on "hätärahaa". I maailmansodan puhjettua kolikoista syntyi puutetta, ja niitä korvaamaan alettiin painaa ns. vaihtorahamerkkejä, jotka valmistettiin Romanov-dynastian juhlamerkkien kuvakkeilla. Materiaalina käytettiin paksumpaa, kartongin tapaista paperia, ja merkkien taakse painettiin kehyksen sisään Venäjän vaakunan oheen teksti, jossa kerrottiin merkin vastaavan rahaa. Näissä merkeissä ei myöskään ollut liimoitetta. Postimerkkeinä niiden käyttö kiellettiin pian painamisen jälkeen vuoden 1915 lopulla.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys