3.12.2018

Kirjaamislipukkeet

Löysin perinnöksi saamani postimerkkikokoelman joukosta kuvan kaltaisia merkkejä. Osaatteko kertoa mitä ne ovat ja mihin niitä on käytetty? Onkohan tällaisillekin merkeille oma keräilijäkuntansa, vai liekö nämä säilytetty "vain huvin vuoksi"?

Mikko Nykänen vastaa:

Nämä ovat kirjaamislipukkeita, jollaisia on käytetty kirjattujen postilähetysten merkintään. Kirjattu lähetys kuuluu niin sanottuihin arvolähetyksiin. Se on lisämaksullinen postilähetys, mistä lähettäjä saa kuitin ja joka luovutetaan tunnistetulle vastaanottajalle.

Kirjaamislipukkeen ulkoasu oli varsin yleismaailmallinen ja se määriteltiin Maailman postiliitossa UPU:ssa. Muun muassa punainen väri oli UPU:n suositus. R-kirjain viittaa kansainvälisessä postiliikenteessä käytettyyn ranskan kielen termiin lettre recommandé, kirjattu kirje. Lisäksi lipukkeelle on painettu postitoimipaikka, mistä kirje on lähtenyt, sekä kirjatun lähetyksen järjestysnumero kyseisessä toimipaikassa. Samalla numerolla lähetys vietiin kirjattujen lähetysten luetteloon.

Ennen lipukkeiden käyttöönottoa 1800-luvun loppupuolella kirjaaminen merkittiin lähetyksen kuoreen erilaisilla R-leimoilla. Kirjaamislipukkeen ulkoasu on hieman vaihdellut aikojen saatossa, kuten myös näiden kuvasi lipukkeiden R-kirjaimen muodon vaihtelusta nähdään. Nykyään kirjatuille lähetyksille käytetään erityistä osoitekorttia.

Myös kirjaamislipukkeita kerätään filatelian alalajina, eli löytämäsi lipukkeet voivat hyvinkin olla tarkoituksella talteen otettuja. Erityisesti paikallispostihistoriallisiin kokoelmiin sisällytetään usein myös paikkakunnan postitoimipaikkojen kirjaamislipukkeita.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia