15.2.2019

Sensuurin läpi 1916 kulkenut lähetys

Löysin vanhan taloni ullakolta kirjekuoren, jonka kuvan liitän oheen. Onko kirjekuorella (postimerkillä) historiallista arvoa?

Mikko Nykänen vastaa:

Kirjekuori on mielenkiintoinen löytö sadan vuoden takaa. Postimerkki tai leimat eivät ole erityisen harvinaisia, mutta niistä voidaan päätellä erilaisia yksityiskohtia kuoren sisällöstä ja sen kulusta.

Päivämääräleimoista selviää, että lähetys on lähtenyt Helsingistä pitkäperjantaina 21.4.1916 ja saapunut Tampereelle seuraavana päivänä.

Leimattu postimerkki on Suomessa 1911 julkaistu venäläismallinen 5 pennin merkki. Se, että kuori on kulkenut 5 pennin maksulla kertoo kyseessä olevan painotuotelähetys. Painotuotteina kuljetettiin muun muassa sanoma- ja aikausilehtiä ja ylipäätään kaikkia sellaisia tekstejä, jotka eivät olleet kahdenkeskistä kirjeenvaihtoa. Painotuotteille oli jo 1867 annettu kirjelähetystä selkeästi alempi taksa. Tavallinen kirje olisi 1916 vaatinut 25 pennin postimaksun.

Kuorella on lisäksi konkreettinen muistutus siitä, että lähetys on kulkenut sota-aikana. Päivämääräleimojen lisäksi se on nimittäin varustettu myös sotasensuurin leimalla. Leiman venäjänkielisestä tekstistä voidaan päätellä, että lähetys on tarkastettu Tampereen sotasensuurissa ("Vojennaja Tsenzura T:fors"). Sensuurin merkintä ei kuitenkaan tarkoita, että lähetyksen sisällöstä olisi välttämättä sensuroitu mitään, vaan sensuurin läpi käyminen oli rutiinitoimenpide. Itse asiassa leima kertookin lähetyksen olleen "sensuurin sallima".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia