11.12.2018

Saarisen 50 pennin siniset postimerkit

Tummempi

Vaaleampi

Saarisen malli 1917 postimerkki 50 penniä kahta eri sinisen sävyä. Vaaleampi on käsittääkseni se tavallinen ja samaa sinistä on käytetty myös 25 pennin merkissä. Tuosta tummanpuhuvasta merkistä en ole löytänyt tietoja. Onko teillä mahdollisesti arkistoissa tuommoinen syvänsinisempi merkki ja tietoa siitä?

Pirjo Mattila vastaa:

Saarisen mallin sinisiä 50-pennisiä oli käytössä vuosina 1920 - 1925. Niitä painettiin kahdessa erässä: ensimmäinen tilauserä (38) on vuoden 1919 lopulta ja toinen tilauserä (46) seuraavan vuoden helmi-maaliskuulta. Suomen postimerkkien käsikirjan ja luetteloiden mukaan ensimmäisen tilauserän väri oli tummansininen ja toisen sininen eli väri oli siinä vaaleampaa. Museon kokoelmissa on molemmista painoeristä arkit, ja kun niitä tarkastelee rinnakkain, on väriero selkeä. Tummemmassa väri vaikuttaisi myös paksummalta. Nuo kuvissasi olevat merkit vastaavat hyvin näitä kahta painoerää.

Jälkimmäisen painoerän ylijäämää hyödynnettiin, kun helmikuun alussa 1921 piti saada myyntiin sinisiä 1½ markan merkkejä . Merkkejä valmistettiin aluksi käyttämällä pohjana 50 pennin arkkeja ja painamalla niiden päälle uusi arvo mustalla värillä. Varsinkin näissä merkeissä, eli painoerän 46 loppuosassa, on enemmän värivaihtelua.

Päällepainama erän 46 merkillä

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia