22.2.2019

Pohjois-Inkerin merkkejä

Hei, minulla on Pohjois-Inkerin II-sarjan kahdessa merkissä (5m ja 10m) violetin värin sijasta harmaata väriä. Ovatkohan nämä painovaiheessa syntyneitä "värivirheitä" vai jotain muuta?

Pirjo Mattila vastaa:

Merkkejä käsittelevistä julkaisuista ei ainakaan nopeasti katsomalla löydy mainintoja tunnetuista värivirheistä. Violetin värin kohdalla mainitaan vain eroja tummuusasteessa ja luetteloissakin liikutaan välillä tummanvioletti - tummanlila. Kuvassa sävyt eivät välttämättä toistu oikein, joten sävyjä on vaikea arvioida tästä. Sanoisin kuitenkin, että on aivan mahdollista, että sininen pigmentti on voinut haalistua. Värien säilyminen on pitkälti kiinni siitä, kuinka paljon esim. uv-valoa merkki on saanut. Myös muut ympäristöolosuhteet vaikuttavat säilymiseen. Lämpö sekä materiaalit, joihin merkki on kosketuksissa, vaikuttavat paperin kestävyyteen. Varsinkin oikean yläkulman merkissä näyttää paperin happamoituminen edenneen jo pitkälle paperin ruskehtavasta väristä päätellen. Sillä on vaikutusta myös värien kestävyyteen. Merkkien painamisessa käytetty paperi ei luultavasti myöskään ole ollut erityisen laadukasta, jolloin happamoituminen lähtee alkuun helpommin.

Kommentit (1)

Mika Isomäki kommentoi:

Pohjois-Inkeri II-julkaisun merkeistä suurimmat värivaihtelut ovat todettavissa 5 markan merkissä. Huolimatta siitä, että merkkiä varten käytetty violettiväri on koko ajan pysynyt samana, vaihtelee värin voimakkuus vaalean punertavan violetista aina mustan violettiin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia