Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Viaporin vankileirin leima
Miten kauan Viaporin vankileirin leima oli käytössä ja mikä saattaa olla leiman/lähetyksen arvo?
Mikko Nykänen vastaa:
Kuvan sinisellä musteella lyöty leima on vankileirin virkaleima. Se ei siis ole postilaitoksen käyttämä. Tarkkaa käyttöaikaa en osaa sanoa, mutta voidaan olettaa leiman olleen käytössä vankileirin virallisen toiminta-ajan, eli huhtikuusta syyskuun puoliväliin 1918. Syyskuussa sotavankileirit nimittäin siirtyivät siviiliviranomaisen, vankeinhoitohallituksen, alaisuuteen ja samalla niiden nimitys muuttui pakkotyölaitokseksi. Oletettavasti myös leimasimet vaihtuivat tällöin.
Mustalla musteella painettu Suomenlinnan postikonttorin leima on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se on luultavasti ollut vain vähän aikaa käytössä tuon asuisena. Keväällä 1918 Postihallitus määräsi venäjänkieliset tekstit poistettavaksi käytössä olleista leimasimista ja niinpä se on tästäkin poistettu. Postikonttorin, kuten linnoitussaarenkin nimi kuitenkin vaihdettiin asuun Suomenlinna - Sveaborg jo 13.5.1918. Postihallitus tosin ilmoitti tästä kiertokirjeessään vasta 8.7.1918, viikko kuvan lähetyksen päiväyksen jälkeen. Uudella nimellä varustettua leimasintakaan ei ehkä ole aivan heti saatu käyttöön, mutta viimeistään vuonna 1920 oli käytössä leimasin Suomenlinna - Sveaborg.
Museo ei anna hinta-arvioita, mutta asiaa voi tiedustella esimerkiksi postimerkkiliikkeistä.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys