11.2.2020

Rauman postileima tatuointiin

Olisiko teiltä saatavana kuvia Rauman postileimoista? Erityisesti vanhemmat ja näyttävimmät leimat kiinnostaisivat. Kaipaan kuvia tatuointi-ideaan.

Mikko Nykänen vastaa:

Hieno idea!

Tässä muutamia vanhempia leimakuvia. Kuvat ovat Postimuseossa säilytettävistä leimakirjoista, jotka on koottu leimasimia valmistaneessa yrityksessä. Nämä eivät siis ole kuvia postilähetyksiltä, mutta leimasimet ovat kyllä olleet käytössä, eli aivan vastaavia leimoja löytyy vanhoilta kirjeiltä ja postikorteilta. Tähän valitut leimat ovat ehkä sieltä näyttävämmästä päästä; uudemmat ovat yleensä yksinkertaisempia ulkoasultaan.

Leiman teksti on määräytynyt postitoimipaikan kulloisenkin nimen mukaan. Aiemmin nimimuoto oli kaksikielisesti ”RAUMO-RAUMA”, uudemmissa pelkkä ”RAUMA”. Venäjän vallan aikana leimoissa oli myös toimipaikan nimi kyrillisin kirjaimin.

Jos haluaa muokata tuota leiman päiväystä tatuoitiin, niin se koostuu seuraavasti: ensimmäinen arabialainen numero on päivä, roomalainen numero on kuukausi ja sen jälkeen arabialainen numero vuosiluvun kaksi viimeistä numeroa. Venäläisleiman päiväys "13 VIII 94" tarkoittaa siis 13.8.1894. Osassa leimoja on lisäksi ilmaistu leimauksen kellonaika siten, että esimerkiksi ”8 i.” tarkoittaa 8 iltapäivällä, eli klo 20. Ja ”a” taas tarkoittaa aamupäivää.

Rauman postikonttorin venäläisleima, 2-postitorvinen ja 1-postitorvinen leima. Kaikki leimat ovat tyypiltään niin sanottuja siltaleimoja leimakuvan keskellä kulkevan "sillan" mukaan.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Löytyykö samaan tarkoitukseen Jyväskylän postileimaa 1960-luvun loppupuolelle, esim.-68.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia