17.8.2020

Ilmajoen postitorvileiman käyttöaika

Kuva leimasta

Kortin valokuva

Yritän selvittää, miltä vuodelta eräs postikortti kotipaikkakunnaltani on lähetetty, mutta ikävä kyllä kortista on irroitettu postimerkki ja sen mukana on lähtenyt myös osa leimaa ja tässä leiman osassa oli todennäköisesti vuosiluku. Korttiin on jäänyt pieni pala postimerkistä ja se näyttäisi olevan osa 1930-luvulla julkaistua Suomileijona postimerkkiä.

Kysymykseni siis on, millä aikavälillä tällaista leimaa oltaisiin käytetty Suomessa? Paikkakunta on Ilmajoki. Tiedän, että tarkkaa vuosilukua ei koskaan saa selville, mutta olisi mukava saada tietoon aikaväli, jolloin kortti oltaisiin lähetetty ja sen myötä saisin arvion, milloin kortissa oleva valokuva on otettu.

Mikko Nykänen vastaa:

Kuvan leiman mukainen Ilmajoki-postileimasin on otettu käyttöön alkuvuodessa 1935. Ohessa kuva Postimuseossa säilytettävästä leimakirjasta, missä leimapainanteen päivämääränä on 4.1.1935.

Leimasimen poistuttua käytöstä se on talletettu Postimuseon kokoelmiin. Leimasimen viimeiseksi päivämääräksi on jäänyt 1.1.1952, mikä vastannee suunnilleen sen viimeistä käyttöajankohtaa. Postileimasta voimme siis päätellä kohtuullisella varmuudella, että postikortti on lähetetty 1935-1951 välisenä aikana.

Valitettavasti postimerkin jäänteestä ei saada tarkempaa rajausta kortin lähettämisajankohdalle. Kortille jäänyt palanen on mitä luultavimmin mallin 1930 vihreästä leijonamerkistä. Tämän pitkäikäisen käyttösarjan eri vuosina julkaistut vihreät merkit vastasivat arvoltaan kulloistakin painotuotteen postitaksaa. Tällä kirje- ja postikorttitaksaa halvempi lähetyslajilla voitiin lähettää varsinaisten painotuotteiden lisäksi myös postikortteja ehdolla, että niissä oli vain lyhyt tervehdys, eikä kirjeenvaihdoksi tulkittavaa viestiä. Lisätietoina mainitsit, että kortissa lukee vain "Onnittelemme", eli tämä kortti lienee mennyt juuri painotuotteen taksalla. Lisää postikorteista painotuotteina kerromme aiemmassa Kysy museolta -vastauksessa.

Ilmajoen postitorvileima

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia