11.8.2020

Kirjeiden tuloleimaus ja sen lopettaminen

Milloin Suomessa lopetettiin tuloleimojen leimaaminen kirjeiden taakse? Koskiko kaikkia kirjeitä, myös R-lipukkeella varustettuja?

Mikko Nykänen vastaa:

Aikaisemmin kirjeisiin ja muuhun postiin painettiin osoitepuelelle tulevan lähtöleiman lisäksi myös tuloleima. Tuloleiman paikka oli kirjeen kääntöpuolella ja se painettiin osoitetoimipaikassa, eli kirjeen saapumispäässä.

Tuloleimauksesta luovuttiin asteittain 1960-luvulta lähtien muista maista saadun esimerkin mukaisesti. Ensin lopetettiin tavallisten kirjeiden (pikakirjeitä lukuun ottamatta) tuloleimaaminen heinäkuussa 1964. Tavallisiin kirjeisiin ei luettu kirjattuja tai vakuutettuja lähetyksiä, eli kirjatut R-lipukkeelliset kirjeet tuloleimattiin vielä tämän jälkeenkin. Vielä vuonna 1978 painetussa postisäännön soveltamismääräyksissä mainitaan, että muut kuin tavalliset kirjelähetykset, paketit tai lehdet tuloleimataan. Uuden, 1.4.1981 voimaan tulleen postisäännön soveltamismääräyksissä tuloleimattaviksi mainitaan enää vakuutetut lähetykset sekä pikalähetykset ja pikapakettien osoitekortit.

Asiasanat: leimat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia