19.11.2020

Saarisen mallin 60 penniä

Hei. Kuvassa ylhäällä on lähetyksessä kiinni oleva merkki, jonka vasemmalla puolella näkyy bulkkimainen kuutosen koukku. Olen jossain nähnyt kyllä vielä selkeämmänkin kuutosen koukun pullistuman. Lisäksi ko. merkin reunukset ovat väriltään leijonaa selvästi haaleampaa ja muutenkin väri on kokonaisuudessaan paljon sinertävämpi kuin noissa kys. merkeissä yleensä ja siinä alempana näkyvässä verrokissakin. Onko myös muista Saarisen mallin merkeistä samantapaisia värimuunnoksia tai haaleita versioita? Mistä tuommoiset pienet pullistumat voisivat johtua? Väri epätasaisesti jakautunut?

Pirjo Mattila vastaa:

Saarisen mallin 60 pennin merkkiä on painettu noin 45 miljoonaa kappaletta kuudessa eri painoerässä neljän vuoden aikana. Merkit painettiin kahdella rinnakkaisella levyllä. Ajan kuluessa painolevyt ovat jonkin verran voineet kulua tai saada huomaamattomia vaurioita. Ei siis ole ihme, jos painojäljessä ajan mittaan on syntynyt jonkin verran poikkeavuutta. Jos haluaisi päästä selvyyteen, onko tuo poikkeama jossain vaiheessa ilmestynyt painolevyyn, pitäisi verrata eri painoerien arkkeja sekä niiden molempia puoliskoja. Tosin on mahdollista, että painolevyllä on myöskin ollut jokin tilapäinen vika eli roska tms. Paperissakin on saattanut olla epätasaisuutta.

Värit ovat myös vaihdelleet painoerien välillä. Tuossa merkissä näyttäisi lisäksi ainakin kuvan perusteella olevan valon aiheuttamaa haalistumista ulkoreunalla. Saarisen mallin merkeille on tyypillistä värien vaihtelu painoerittäin, kun samat arvot olivat pitkään käytössä ja niistä otettiin useita painoksia. Postimerkkiluetteloista saa hyvän käsityksen värivaihteluista. Ainakin isommissa kirjastoissa on ollut saatavana molempia suomalaisia luetteloita, Normaa ja Lapea, joista julkaistaan vuosittain uudet painokset. Saarisen mallin merkkien tutkimiseen ei tosin tarvita uusimpia luetteloita, sillä luokittelu ei juuri ole vuosien mittaan muuttunut.

Asiasanat: Saarismalli

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia