Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Lisämaksulliset postimerkit
Miksi vanhoissa postimerkeissä on kaksoishinnoittelu. Esim Olympia -merkissä 12+ 3 markkaa. Urheilupostimerkki 1:25-0:75.
Pirjo Mattila vastaa:
Lisämaksullisia postimerkkejä on julkaistu avustusten keräämiseksi tiettyihin tarkoituksiin. Tällöin postimerkin hinta muodostui normaalista postimaksusta plus lisämaksusta, joka ei tuloutunut postille vaan ohjattiin tiettyyn avustuskohteeseen. Nämä molemmat summat näkyvät postimerkillä. Mainitset olympiapostimerkit, joissa kaikissa neljässä oli mukana lisämaksu. Niiden lisämaksuista saadut tulot tilitettiin kisojen järjestelytoimikunnalle. Sama koskee toista mainitsemaasi esimerkkiä eli Lahden vuoden 1938 MM-kisojen johdosta julkaistuja postimerkkejä, joiden lisämaksuilla tuettiin kisajärjestelyjä.
Postimerkkien lisämaksuilla on kerätty pitkään avustuksia myös esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin toimintaan ja tuberkuloosin vastustamistyön hyväksi. Ensimmäinen SPR:n työtä tukeva postimerkki julkaistiin 1922, ja niiden julkaisu jatkui säännöllisesti vuoteen 2000 saakka. Tuberkuloosin Vastustamisyhdistyksen postimerkkejä julkaistiin vuosina 1946-1983. Lisämaksullisia postimerkkejä on myyty myös mm. filateliaharrastuksen tukemiseksi, kuten esimerkiksi ensimmäiset pienoisarkkimme vuosina 1985-1988 filatelian maailmannäyttelyn Finlandia 88:n hyväksi.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys