22.6.2021

Vastauspostikortti ulkomaille 1953

Terve, Kortissa on Lübeckin leima, mutta suomalaiset merkit. Onkohan tuo laivapostia vai mistä on kyse?

Mikko Nykänen vastaa:

Tämä on niin sanotun vastauspostikortin vastausosa. Vastauspostikortti toimi niin, että lähetetyn kortin mukaan oli taitettu vastausosa, jonka postimaksu oli valmiiksi maksettu. Kortin vastaanottaja pystyi näin lähettämään suoraan vastauksen lähettäjälle ilman kustannuksia. Kansainväliset postisopimukset mahdollistivat vastauskorttien lähettämisen myös ulkomaille. Vastauskortin postimaksu oli kaksinkertainen normaaliin postikortiin verrattuna vastausosan vuoksi.

Vastauskortti on kulkenut Saksasta Suomeen vuonna 1953. Tuolloin ulkomaille lähetetyn postikortin maksu oli 15 markkaa. Käytetty korttipohja on on kuitenkin vuonna 1950 painettu, silloisella 9 markan postimaksulla varustettu ehiökortti. Koska valmiiksi painettu postimaksu oli kortin käyttövaiheessa riittämätön, korttiin on lisätty kaksi kolmen markan merkkiä vaaditun 15 mk taksan kattamiseksi. Lähettäjä on joutunut lisäämään 6 markan arvosta postimerkkejä myös kortin lähetysosaan. 1950-luvun alussa postimaksuja korotettiin pariin otteeseen, mikä vanhensi ehiökortit nopeasti.

Lübeckin leimat kortissa on siksi, että ehiö ja postimerkit on mitätöity lähtömaassa. Niiden lisäksi kortilla näkyy Littoisten postileima saapumispäiväyksellä. Vastaanottaja on osoitteen perusteella asunut Littoisissa.

Tämä Suomen ja Saksan välillä viestejä välittänyt kortti englanninkielisine teksteineen on todellinen kosmopoliitti ja hieno esimerkki rajat ylittävästä viestinvaihdosta!

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Heti hoksasin, että kortin saajahan on varmaankin toinen aikanaan Turun seudulla hyvinkin tunnetuista Thiessin sisaruksista, jotka olivat emigrantteja Venäjältä. https://yle.fi/uutiset/3-5647764

Mikko Nykänen kommentoi:

Hieno havainto - kiitos, että jaoit sen! Kortin kosmopoliittisuus korostuu siis entisestään. Thiessien kiehtova tarina ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta selittää osaltaan tämän kansainvälisen viestinvaihdon.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia