12.10.2021

Postimerkkien hintoja kannattaa kysyä postimerkkikauppiailta

Mistä saan selville, minkä arvoisia postimerkkini ovat?

Sanna Oikarinen vastaa:

Postimerkkien ja muiden keräilytuotteiden hintoja kannattaa kysyä esimerkiksi postimerkkikauppiailta, huutokaupoilta tai vaikkapa oman paikkakunnan filatelistiseuroilta; näiltä alan toimijoilta saat ajankohtaiset arvotiedot tai arviot. Filatelistiliiton verkkosivuilla on koottuna yhteystietoja alan toimijoille: https://www.filatelisti.fi/tietoa/linkkeja/ .  

Postimuseo ei anna hinta-arvioita postimerkeistä tai muista objekteista. Arvoon vaikuttavat sen hetkisen kysynnän lisäksi esimerkiksi painosmäärät, paperilaatu, hammaste, lisäpainamat ja onko merkki leimattu ja miten. Kaikenlaiset erikoisuudet, kuten hammastesiirtymät, paino- ja värivirheet tai harvinaisemmat leimat tai vaikkapa merkin tietyn painoerän vähäisyys kannattaa myös huomioida. Norma-postimerkkiluettelostakin (myös verkossa: https://kapylanmerkki.fi/norma/) voi katsoa hieman osviittaa hallussaan olevien merkkien arvosta ja harvinaisuudesta.
Mikäli postimerkki on lähetyksessä, kannattaa sen antaa olla paikoillaan. Lähetyksen arvoon vaikuttaa kunto ja siisteys sekä esimerkiksi se, mistä mihin ja miten se on lähetetty ja leimattu.
Mukavia hetkiä postimerkkien parissa!

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Postimerkkien keräilijöiden määrä on pudonnut viime vuosikymmeninä radikaalisti. Tämä tarkoittaa sitä, että myyntiin on tullut paljon poistuneiden keräilijäpolvien aineistoja ja tarjonnan ylittäessä kysynnän hinnat ovat laskeneet voimakkaasti. Paras paikka saada arvio postimerkkien arvosta on paikallinen filatelistiseura, jos sellainen on. Toinen hyvä mahdollisuus, jota museo ei mainitse, on facebookin filateliaryhmät, joissa saa nopeasti ja helposti jonkinlaisen arvion merkkien arvosta ja voi myös myydä tai huutokaupata merkkinsä ilman kuluja realistiseen hintaan. Postimerkkiluetteloista on huomattava, että hintoja ei ole juurikaan tarkistettu alaspäin eli luettelot eivät anna oikeaa kuvaa todellisista myyntiarvoista, poikkeuksena ehkä vain laadukkaat harvinaisuudet. Käytännössä arvo voi olla hyville yksittäisille merkeille luokkaa 10-25% luetteloarvosta, kokoelmille ja isommille erille paljon vähemmänkin – jos ostaja löytyy. Postimerkkikauppiailta ei saa koskaan järkevää hintaa, vaikka hallussa olisi sattumalta jotain heitä kiinnostavaa. Onhan heidänkin elettävä yhä pienenevän liikevaihdon turvin. Monet liikkeet ovat lopettaneetkin. Huutokauppahuoneet, jotka perivät ison provision sekä ostajalta että myyjältä, sopivat vain todella arvokkaiden merkkien tai kokoelmien realisointipaikaksi.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia