18.1.2022

Postikorttien taksat

Osa joulukorteista tuli kirjekuoressa. Yksi lähettäjä oli jättänyt kuoren liimaamatta kiinni. Onko niin, että joskus on tullut halvemmaksi postittaa kirje avoimessa kuoressa kuin kiinni liimatussa, tai sisältyykö menettelyyn jokin etikettisääntö?

Sanna Oikarinen vastaa:

Ennen vuoden 1984 kirjeluokitusuudistusta postilähetyslajeina eroteltiin toisistaan kirjeet, postikortit ja painotuotteet. Postikortin taksa oli edullisempi kuin kirjeellä, ja avonaisessa kuoressa sai lähettää postikortin edullisemmalla taksalla: avoimesta kuoresta oli mahdollista tarkistaa lähetyksen laatu. 

Postikortti ja painotuote erillisinä lähetyslajiena poistui 1.3.1984, ja siitä eteenpäin postikorttien taksa on ollut sama 1. lk:n taksa kuin kirjeillä. Joulu- ja uudenvuodentervehdyksiä on saanut kuitenkin lähettää vuodesta 1984 alkaen 2. lk taksalla 1. - 31.12. välisenä aikana. Nykyään ei ole merkitystä kuorella tai sillä, onko kuori suljettu, mutta asia on varmasti jäänyt monien mieleen.
Muitakin nykyään hauskalta kuulostavia sääntöjä liittyi asiaan, niistä voit lukea lisää esimerkiksi tästä aiemmin täällä palvelussa annetusta vastauksesta:
https://kysymuseolta.fi/postimuseo/#!id=283 .

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia