30.3.2022

Postisäästöpankin säästömerkit ja keräilykuvat

Hei. Millainen historia on Postisäästöpankin keräilykuvilla ja onkohan niillä nykyään jotain arvoa?

Sanna Oikarinen vastaa:

Postisäästöpankki aloitti toimintansa vuonna 1887. Säästöönpano oli tehtävä täysin markoin, ja se kuitattiin säästökirjaan panoa vastaavalla määrällä kuittikuponkeja. 

Pienempiäkin kuin täysin markoin tehtäviä säästöjä toivottiin myös, ja sitä varten otettiin käyttöön säästömerkit, joiden yksikköarvo oli 10 penniä. Myöhemmin painatettiin myös 5 pennin arvoisia säästömerkkejä. Säästömerkkejä myytiin postitoimistoista. Ostajalle annettiin säästökortti, johon merkit voitiin kiinnittää. Kun kortille oli kerääntynyt merkkejä yhden markan arvosta, vastaanotettiin se rahana säästöönpanoa tehtäessä. Säästömerkkien myynti mainitaan ainakin jo vuonna 1890 kirjoitetussa kirjeessä, joten ne ovat tulleet käyttöön melko pian pankin perustamisen jälkeen. Säästömerkkien merkitys hiipui rahan arvon laskettua.
Keräilykuvien periaate on luultavimmin hieman myöhemmin kehittynyt säästömerkeistä, ja ne oli tarkoitettu kannustamaan lapsia säästämiseen. Vuonna 1958 perustettiin myös Kultapossukerho lasten säästöinnon kasvattamiseksi. Kirjallisuudessa keräilykuvista ei ole juurikaan tietoja.

Säästömerkkien arvoon Postimuseo ei ota kantaa, mutta niillekin oma keräilijäkuntansa löytyy varmasti. Suosittelisin ottamaan yhteyttä esimerkiksi paikalliseen filatelistiseuraan, jos sieltä löytyisi aihepiirin keräilijä, joka osaisi auttaa arvon määrittämisessä. Tässä filatelistiliiton listaus kerhoista: https://www.filatelisti.fi/kerhot/

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia