Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Kirjeenkanto
Miten osattiin ohjata postilähetykset ennen kuin postinumerot keksittiin?
Sanna Oikarinen vastaa:
Kirjeet ovat kulkeneet pelkästään osoitetiedon perusteella, joskus jopa pelkkä vastaanottajan nimi ja asuinkunta eli osoitetoimipaikka on riittänyt vastaanottajatiedoksi! Usein käytettiin osoitepaikkatietona myös esimerkiksi talon nimeä, jos varsinaista katuosoitetta ei ollut. Osoitteellista postia oli huomattavasti vähemmän, ja lajittelijat sekä postinjakajat tunsivat alueensa suurimmaksi osaksi ulkomuistista.
Kirjepostin määrä Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla lisääntyi kuitenkin hurjaa tahtia sotien jälkeen teollistumisen ja liike-elämän vilkastumisen myötä. Lähetykset lajiteltiin käsin, ja esimerkiksi Helsingissä oli 1960-luvulla 3500 katua, jotka lajittelijan oli tunnettava, jotta osasi osoittaa lähetyksen oikeaan paikkaan. Helsinki olikin tuolloin postinkulun pullonkaula, ja se vaikutti koko maahan. Syksyllä 1964 Helsingissä ehdotettiinkin käyttöön eräänlaista postinumerojärjestelmää, joka perustuisi toimipaikkojen numerointiin Helsinki 10 ja Helsinki 101 välillä. Kaksinumeroiset postinumerot tulivat käyttöön Helsingin sisällä osassa jakelualueita jo 1965.
Postinumerojärjestelmä tuli käyttöön koko Suomessa ensin kokeiluna vuoden 1971 alusta. Postinumeroiden käyttöönotto onnistui hyvin, ja jo syyskuussa 1971 postinumerot oli merkitty noin 60 %:n lähetyksistä. Järjestelmä mahdollisti sen, että osa postista voitiin lajitella jo lähtötoimipaikoissa. Postinumerojärjestelmä on siis helpottanut etenkin lajittelutyötä ja vähentänyt työvaiheita.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Kommentit (1)
Anonyymi kommentoi: