21.6.2022

Postimerkkien mitätöinti

Miksi on käytetty tälläistä leimaa, ja onko se ollut kovin yleistä esimerkiksi1950-luvulla?

Sanna Oikarinen vastaa:

Kuvassa oleva postimerkki on julkaistu vuonna 1957. Sen käypäisyysaika on päättynyt vasta 31.5.1994, joten leima voi olla peräisin hyvin pitkältäkin aikahaitarilta. Lähetyksestä voi päivämäärä toki muutoin selvitä tarkemmin.
Kyseessä on mitä todennäköisimmin jossakin toimipaikassa käytössä ollut kumileimasin, jota on käytetty esimerkiksi lähtötoimipaikassa jostain syystä leimaamattomiksi jääneiden postimerkkien mitätöintiin. Toimipaikassa, jossa leimaamattomuus huomattiin, oli velvollisuus mitätöidä merkit, mutta päivämääräleimaa ei saanut käyttää. Tällaiset mitätöinnit saatettiin tehdä myös kuulakärki- tai mustekynällä, myös kostutetun anilliinikynän käyttäminen oli sallittua.

Päivämääräleima lyötiin sen merkiksi, milloin lähetys on otettu postin kuljetettavaksi. Saapumisleimatkin olivat käytössä aina 1960-luvulle saakka, jolloin niiden käytöstä alettiin vaiheittain luopua (lue lisää: https://kysymuseolta.fi/postimuseo/#!id=405). Saapumisleima löytiin aina kuorelle, ei postimerkkien päälle, ja lähtö- ja tuloleimojen avulla oli helppo seurata postinkulun nopeutta. 

Kyseinen leima ei siis välttämättä ole kovin yleinen, eikä ole suunniteltu pelkästään postimerkkien mitätöimiseen. Erilaisia kumileimasimia on saattanut toimipaikoilla olla käytössään hyvinkin vaihtelevasti erilaisiin tarkoituksiin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia