22.8.2022

Postilähetysten käsin leimaaminen

Aikaisemmin kaikki kirje- ja korttilähetykset leimattiin postitoimiston paikkakunnan kertovalla leimalla. Onko postitoimistoissa vielä tällaisia leimasimia ja saako niillä leiman esim. filateliaan liittyvään postitukseen?

Sanna Oikarinen vastaa:

Nykyään lähetykset käsitellään lähtökohtaisesti koneellisesti muutamassa postikeskuksessa keskitetysti. Tällaisia postikeskuksia on Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa. Lähetykset leimataan siis lajittelukeskuksissa eikä toimipaikoissa, joista lähetykset lähtevät. Joissakin toimipaikoissa käsileimasin kuitenkin saattaa edelleen olla, mutta lähetysten leimaaminen ei varsinaisesti kuulu palvelupisteissä työskentelevien toimenkuvaan.

Käsin leimattujen lähetysten käsittely vaatii koneleimaamisesta erillisen manuaalisen käsittelyprosessin. Tällöin käsin leimatut lähetykset pitäisi lähettää jo leimauspaikasta erillisenä eränä lajittelukeskukseen, jotta käsileiman päälle ei paineta enää koneleimaa. Lähetysten käsittely käsin, leimaaminen mukaan lukien, ei ole taloudellisesti järkevää.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia